IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Политика
18:37 | 20 октомври 2016
Обновен: 05:25 | 24 април 2024

Борисов: България е за санкции срещу Русия, ако продължат въоръжените действия в Алепо

По материала работи: Слав Велев
Борисов: България е за санкции срещу Русия, ако продължат въоръжените действия в Алепо

България е за санкции срещу Русия, ако продължават въоръжените действия в Алепо. С тази позиция премиерът Бойко Борисов отиде на срещата на върха на ЕС в Брюксел, информира БНТ.

Заседанието на лидерите започна, основните теми, които ще се обсъждат, са миграцията, отношенията с Русия и споразумението за свободна търговия с Канада.

‘“Винаги съм казвал, че санкциите вредят на икономиката, бизнеса, на селското стопанство, въобще на всичко. Но има едно нещо по-важно от печалбата или от бизнеса, или икономическия интерес, да го наречем, това е човешкият живот. Това са ценностите, които ЕС и всички ние изповядваме. Аз съм се изказвал и срещу Щатите, и Франция, и Англия, когато са умирали хора вследствие на бомбардировки. В случая с това, което се случва в Алепо, е недопустимо и ако санкциите са достатъчно силни, за да върнат всички на масата на преговорите, съм абсолютно за. Така че в момента това, което се случва в Алепо, е недопустимо и трябва да бъде прекъснато от страна на Русия. С цялото ми уважение знам какво си причинявам, тъй като водим преговори относно наследството, което получихме в енергетиката, но по-важно от това са ценностите и ние ще ги защитим до край“, каза премиерът Бойко Борисов.
 

Тази вечер 28-те лидери на страните членки на ЕС ще проведат стратегически дискусии за отношенията на страните членки с Русия. В проектозаключение от срещата, което беше оповестено от агенция Франс Прес, се казва, че те ще завършат тези разговори с остро осъждане на руските бомбардировки в Сирия. Освен това в това проектозаключение ще бъде записано, че всички опции стоят на масата в това число и санкции.
Председателят на Европейския съвет Доналд Туск коментира: „Много е трудно да говорим за това и да не споменем атаките срещу цивилни и болници в Алепо. Днес не е ден за решения, но искам да подчертая, че Европейският съюз трябва да си запази всички възможности, в това число и санкции, ако престъпленията в Алепо продължават.Тереза Мей, премиер на Великобритания: Великобритания може и да напуска ЕС, но докато все още сме част от него, ще продължим да бъдем пълноправен член и ще останем партньор, на когото може да се разчита и след като напуснем. В интерес на всички ни е да продължим да си сътрудничим. Трябва да бъдем единни и по отношение на руската агресия. От огромно значение е да продължим да оказваме натиск върху Русия, за да спре ужасяващите си действия в Сирия“.

 

 Премиерът на Великобритания Тереза Мей също взе участие в дебатите: „Великобритания може и да напуска ЕС, но докато все още сме част от него, ще продължим да бъдем пълноправен член и ще останем партньор, на когото може да се разчита и след като напуснем. В интерес на всички ни е да продължим да си сътрудничим. Трябва да бъдем единни и по отношение на руската агресия. От огромно значение е да продължим да оказваме натиск върху Русия, за да спре ужасяващите си действия в Сирия“.

 

 

trud.bg

 

 

Четете още: България няма да подпише CETA, ако не отпаднат канадските визи за българи

Коментари

Новини Варна