IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Политика
12:54 | 4 ноември 2016
Обновен: 05:25 | 24 април 2024

Русия се опитва да всее разделение в Европа и да я направи по-слаба

Това заяви президентът на България Росен Плевнелиев пред Би Би Си

По материала работи: Борис Проданов
Русия се опитва да всее разделение в Европа и да я направи по-слаба

Росен Плевнелиев предупреди, че Русия се опитва да всее разделение в Европа и че упражнява влияние в страната му и на целия континент, пише кореспондентът на Би Би Си по въпросите на сигурността Гордън Корера.


Президентът, който не се кандидатира за втори мандат на изборите в неделя, е на мнение, че Европа трябва да заеме по-твърда позиция. Той напомни, че страната му е била подложена на кибератака в деня на местните избори и референдума миналата година, която почти сигурно е била свързана с Русия. "Това бе най-тежката и интензивна кибератака, нанесена в Югоизточна Европа. За мен това бе атака срещу българската демокрация и срещу българската държава - атака, която с висока степен на вероятност е била водена от Русия", каза Плевнелиев. Той смята, че целта е била да се всее смут за резултатите на изборите. Някои хора в САЩ имат опасения, че подобно нещо може да се случи на изборите на 8 ноември, отбелязва Корера.


Според Плевнелиев в Европа не се води нова студена война, но тя е въвлечена в нова опасна и непредвидима конфронтация, която той нарича "време на студен мир". Сега заплахата не е толкова от руски танкове, които могат да нахлуят в Европа, колкото от руското влияние, което всява разделение на континента, каза той. "Играта в Европа не е пълноценна война с изстрели срещу врага - играта на г-н Путин е да налага зависимост на други страни. Русия днес се опитва да отслаби Европа, да раздели Европа и да ни направи зависими", казва президентът пред кореспондента на Би Би Си.


Гордън Корера отбелязва, че улиците на София са белязани от силното руско влияние в страна, която на времето бе част от съветския блок, но сега е член на Европейския съюз и НАТО. В коя посока ще върви тя е ключов въпрос на изборите и сегашният президент разгневи някои хора в страната си със своите критики към Москва, пише Корера.


Кореспондентът цитира анализатора Мартин Владимиров, че между 20 и 25 на сто от българската икономика е свързана с Русия. "Русия използва икономическото си влияние, за да овладее ключови институции в България", казва Владимиров. Той добавя, че с руски пари са били финансирани протести, както и че те пряко влияят върху законодателството.


Плевнелиев смята, че основните инструменти на Русия за влияние в Европа са финансиране на популистки и екстремистки политически пратии и движения, усилена пропаганда и кибератаки за дестабилизиране на опоненти, посочва кореспондентът на Би Би Си.


БТА

 

Вижте още: Плевнелиев зове евролидерите да не се отказват от СЕТА

Коментари

Новини Варна