IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Политика
20:43 | 9 ноември 2016
Обновен: 22:15 | 2 май 2024

КНСБ настоя за още пари за здраве в бюджета

По материала работи: Борис Проданов
КНСБ настоя за още пари за здраве в бюджета

Федерацията на независимите синдикати в здравеопазването поиска 20-процентно увеличение на стандартите за отглеждане на деца в детските градини и яслите, както и допълнителни 27 милиона лева за заплатите в спешната помощ и останалите бюджетни организации към здравното министерство. По изчисление на синдиката, това ще струва общо на бюджета не повече от 47 милиона лева. Хората в училищното и детското здравеопазване гледат нашите деца и внуци. Сетете се една 70-годишна жена как може да се справи с 15 дечица в детската ясла. Наличието на квалифицирани кадри е пряко свързано със заплащането, казва Пламен Радославов. 

 

А пари за увеличение на заплатите в Спешната помощ изобщо не са предвидени, твърди д-р Радославов: Няма увеличение никакво на средствата, които постъпват в Министерството на здравеопазването. А има обещания на кабинета за нарастване на възнаграждението на работещите в Центровете за спешна медицинска помощ за пет години да бъдат удвоени. Това се случи през 2015-а и 2016-а. Само че за 2017-а не ги виждаме тези 20 милиона в бюджета.

 

Анализ на синдикалната структура за миналата година е показал как средства за възнаграждение на медиците са използвани неправомерно за капиталови разходи от някой болници: 2015-а година в бюджета на министерството имаше 15 милиона лева за капиталови разходи. По отчет държавните болници са изразходвали 70 милиона лева за капиталови разходи. 55 милиона лева са откраднати от работещите.

 

БНР

 

Вижте още: Правителството одобри законопроекта за държавния бюджет

Коментари

Новини Варна