IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Политика
12:24 | 22 ноември 2016
Обновен: 06:56 | 23 април 2024

"Политико": Новият български еврокомисар ясен догодина

Той ще бъде определен вероятно от служебния кабинет

По материала работи: Ставри Таргов
"Политико": Новият български еврокомисар ясен догодина


Новият български еврокомисар може би ще бъде посочен едва в началото на следващата година, съобщава европейското издание на сайта "Политико", като се позовава на източници, "запознати с търсенето" на кандидат.

 

Изданието цитира няколко имена на възможни кандидати - министрите в оставка на правосъдието Екатерина Захариева и на регионалното развитие Лиляна Павлова, заместник управляващия директор на Европейския фонд за стратегически инвестиции Илияна Цанова и българския представител в Европейската сметна палата Илиана Иванова.

 

Потърсени от "Политико", Цанова е уточнила, че не е водила официални разговори по този въпрос, а Иванова - че не е свързана с никакви разговори по тази тема.

 

Допълва се, че разместването, предизвикано покрай оставката на досегашния български еврокомисар Кристалина Георгиева, е причинило главоболия на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер. Председателят вече обяви, че досегашните отговорности на Георгиева ще бъдат поети от еврокомисаря Гюнтер Йотингер. Досега Йотингер отговаряше за цифровизацията и предстои да бъде определено кой ще поеме тази област.

 

Стремеж към поста на еврокомисар по цифровите въпроси проявявал португалският представител в ЕК Карлуш Моедаш, възпитаник на университета "Харвард", който отговаря за изследванията и науката.

 

"Политико" пояснява, че кълбото би се разплело, ако България посочи кандидат с грамотност в областта на цифровизацията, но няма силни фигури в тази сфера и затова би предпочела да излъчи еврокомисар по регионалната помощ.

 

За регионалната политика в момента в ЕК отговаря румънката Корина Крецу.
Изданието пише, че изглежда следващият български еврокомисар ще бъде определен от служебно правителство, назначено от президента Росен Плевнелиев. Кристалина Георгиева ще напусне ЕК най-късно на 31 декември, съобщи БТА.
Dnes.bg

Коментари

Новини Варна