Варна 10°
fallback
Политика
17:32 | 11 април 2017
Обновен: 16:03 | 7 май 2024

Радев настоя за бариери за действия срещу независимостта ни

Президентът се надява на правителство, което да вземе мерки по ценовия шок

По материала работи: Ставри Таргов

Президентът Румен Радев поиска ясни бариери срещу действия, насочени срещу независимостта на България.  Изявлението на държавния глава идва след обществения дебат по изборните промени и уседналостта за гласуване, предложени от правосъдното министерство.

 

Той посочи, че по време на изборите станахме свидетели на организиран опит отвън за повлияване на изборните резултати и само институциите и мъдростта на българските граждани са попречили на това. "По време на кампанията партиите призоваваха за крайни мерки като отмяна на двойното гражданство, затваряне на изборни секции и на граници.

 

След изборите темата бързо бе погребана, проблемите обаче остават", каза Радев и допълни, че те не изчерпват само с външно вмешателство, а с целенасочени опити за систематично проникване и влияние върху обществото.  

 

"Най-важната защита на правата на българските граждани зад граница е да могат да се върнат в една независима и суверенна България", настоя президентът.  

 

Според него общественият дебат, макар и концентриран само върху предложенията за т.нар. уседналост, е извадил политическата класа от дългогодишната летаргия по тази тема.

 

 "Вярвам, че в парламента ще се намери мнозинство, което да осъзнава залога и да има характер да гласува адекватни законови промени", каза президентът.  

 

Радев, който свиква 44-то НС на 19 април, изрази надежда депутатите да намерят добри решения в разумен и конструктивен диалог, отчитайки това, че принадлежим към европейското семейство.  

 

Той изрази надежда и парламентът да излъчи работещо правителство, което да изпълни поне част от предизборните обещания. По думите му българите очакват мерки срещу "бедността, корупцията, несправедливостта и престъпността, срещу ценовия шок, гласуван от независимия регулатор".  

 

Радев пожела успех на депутатите. "Вярвам, че ще бъдат на висотата на определената им мисия“, каза президентът.

Dnes.bg

Автор на статията:
Ставри Таргов
0 коментара
fallback
fallback