IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Крими
11:00 | 20 януари 2021
Обновен: 19:18 | 24 март 2024

6 години затвор за Октавиан в чийто тир се блъсна бус и загинаха трима

Още на разпоредителното заседание водачът на камиона „Волво“ призна вината си

По материала работи: Ставри Таргов
6 години затвор за Октавиан в чийто тир се блъсна бус и загинаха трима

6-годишна ефективна присъда след редукция от 1/3-та постанови състав на ямболския окръжен съд по дело срещу водач на ТИР от Украйна, който стана причина за една от най-тежките пътни катастрофи миналата година с трима загинали и 12 ранени със средни телесни повреди и трима с леки на километри от граничния пункт Лесово-Хамзабейли.

Още на разпоредителното заседание водачът на камиона марка „Волво“ 51-годишният Октавиан Бетиан от молдовското село Дрепкалац призна вината си за трагичното произшествие и поиска делото да се гледа по съкратена процедура.

На продължилото до късно следобяд на 19 януари заседание съдът реши наказанието да бъде изтърпяно при общ режим, за следващите 8 години чужденецът няма да има право да сяда зад волана. Приета е била изцяло правната рамка на обвинението.

Инцидентът стана рано заранта на 9 октомври м.г. на километър 315+816 по пътя за границата с Република Турция, където в спрял в нарушение на правилата ТИР „Волво“ се врязва микробус „Ивеко, каран от 59-годишния сливналия Делян Арсов.

На място загинаха водачът на бусчето и двама от общо 20-те пътници на по 56 и 53 години, а останалите са откарани в различни болници с тежки и средни наранявания. Още тогава с експресен тест беше установено, че чужденецът е употребил алкохол, пробата е показала 0,34 промила , което е под минимално наказуемото от закона.

Октавиан Бетиан спрял влекача си в края на колона около 23 ,00 часа на 8 октомври и заспал в кабината. Истинско чудо е било, че катастрофа с друга кола не е настъпила през нощта, според разпитите на водачи на няколко пъти е имало опасни разминавания със спряната без светлини грамада на сравнително тесния път към границата, съобщава "Монитор".

Коментари

Новини Варна