IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Крими
09:20 | 18 февруари 2023
Обновен: 10:04 | 13 май 2024

Петима са задържани за трагедията с камиона ковчег

Товарният автомобил е бил регистриран в Търговище

По материала работи: Ставри Таргов
Петима са задържани за трагедията с камиона ковчег

Снимка БНТ

Петима души са задържани за трагедията с мигранти край София. 18 души, сред които и едно дете, бяха открити мъртви в изоставен камион край село Локорско, съобщава БНТ.

34-ма пострадали са в болница. Сред тях има 5 деца.

В камиона - ковчег са били натоварени 52-ма мигранти, като за всички се знае, че са от Афганистан. Били са буквално натъпкани в укритие, изградено в долната част на превозното средство под товара, който е бил от дървен материал. Част от укритието не е било добре изолирано и изгорели газове от камиона са влизали в него.

Камионът е бил регистриран в Търговище, мигрантите са влезли на територията на страната преди няколко дни. Пресекли са границата, като са прескочили оградата със стълба.

Натоварени са в камиона в горска местност близо до Ямбол. От камиона са иззети пръстови отпечатъци и ДНК следи, за да се установи с точност кой е шофирал и кой е бил в него.

Собственикът на камиона е от района на Бургас и също е сред четиримата задържани.

В домовете на задържаните разследващите търсят доказателства за каналджийство и за съпричастността им към превозването на групата с мигранти в камиона - ковчег. ДНК експертиза ще установява самоличността на починалите в камиона, тъй като повечето от тях нямат документи за самоличност.

"Искам да подчертая едно нещо само - този, който стои в дъното на това нещо, довело до този трагичен инцидент, е човек с досъдебни производства, човек осъждан за каналджийство.

И ако си спомняте, внесохме в парламента законопроект, с който поискахме да се вдигнат наказанията и тези хора да не се явяват и пак, и пак да извършват тази дейности. Ето ви един пример до какво води това, дали някой направи нещо - не никой не направи нищо", коментира министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев.

 

Коментари

Новини Варна