IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Крими
21:03 | 12 август 2015
Обновен: 06:27 | 20 април 2024

За половин година изгорили хиляди стоки - имитации на топ

Над 20 000 са ментетата на текстилни изделия

По материала работи: Юлиян Атанасов
За половин година изгорили хиляди стоки - имитации на топ

Над 20 000 ментата на текстилни изделия, 7000 парфюма и 15 000 колана са били унищожени от Агенция "Митници" от началото на 2015 година. Това сочат данни от справка на агенцията, изготвена за БГНЕС. За първите шест месеца на годината са задържани над 115 000 броя стоки - парфюми, облекла, чанти и портмонета, за които се предполага, че нарушават права върху интелектуалната собственост.
Най-често задържаните фалшифицирани стоки за 2014 година също са облекла, обувки, парфюми и тоалетни води. Близо 90 000 са задържаните текстилни изделия, а малко над 10 000 са парфюмите. Фалшифицираните стоки произхождат основно от Турция и Китай. Най-често задържаните дрехи и облекла са ментета на Nike, Adidas, Armani, Nokia, Tommy Hilfiger, FC Barcelona, Zara, Chanel и други. Митница Свиленград има най-голям дял при задържанията на стоки, за които има съмнение, че нарушават права върху интелектуалната собственост. Броят на тези стоки през 2014 година възлиза на 127 706, което със 17 273 повече в сравнение с 2013 година.
От Агенция "Митници" посочват, че митническите власти задържат стоки, за които има съмнение, че нарушават права по интелектуалната собственост в три случая: когато правопритежателят е подал заявление, че иска за стоката му да бъде следено; по собствена инициатива, като в кратък срок правопритежателят трябва да подаде заявление пред митницата, в противен случай стоката се освобождава или по сигнал на друг държавен орган. "Правопритежателят е този, който решава дали правата му са накърнени или не. Митницата единствено има задължение да извести правопритежателя, при опит за внос на съмнителни стоки, както и да се съхранява, докато тече търговският спор между вносителя и правопритежателя. В случай, че се докаже, че стоките са фалшиви, обикновено те се унищожават под контрола на митницата. Стоките подлежат на унищожаване, защото в повечето случай върху тях не могат да бъдат заличени логата или отличителните знаци на марката, без това да увреди стоката. От друга страна, тези продукти са произведени при неясно какви условия, с неясно какви материали и могат да бъдат опасни за човешкото здраве", уточняват от агенцията.
Сред по-значимите случаи на задържани фалшиви стоки през 2015 година са задържането на контейнер с десетки хиляди раници-менте на пристанищите във Варна, както и задържането на фалшификати на автоемблеми, парфюми и дрехи в Свиленград през месец юни. 4769 детски раници и несесери с изображения на известни анимационни герои от актуалните от принцеса Ана и Елза от "Леденото кралство", през смърфовете, Спайдърмен, Маккуин Светкавицата, Хелоу Китти, Уинкс и Дора Изследователката до класическите герои Мики Маус и Мечо Пух са задържани във Варна. В Свиленград пък са задържани и унищожени 2270 фалшиви емблеми на марките "Фолксваген", "Сеат" и "Хонда. Унищожени са и 876 парфюми и тоалетни води, имитиращи световноизвестните марки "Paco Raban", "Nina Rici", "Calvin Klein", "D&G". Мъжки ризи, пуловери, тениски и дънки, с логото на "Tommy Hilfiger", "Gucci", "Polo", "Armani" и "Lacoste" пък са били нарязани с машина.
През май на митницата в Свиленград са задържани още близо 2500 ментета на текстилни изделия, основно с логото на Adidas", "Nike" и "Louis Vuitton", които също са били нарязани. Нарязани са и близо 1000 ментета на спортни обувки. Отново през май но във Варна е бил задържан и контейнер с хиляди куфари и чанти с логото на световноизвестни марки. Контейнерът е пристигнал от Китай и в него са били натъпкани над 5000 чанти с логото на "Fendi", "Moschino", "Victoria Beckham", "Versace" и други. Сходни случаи има през април и март.
По данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, която изследва размера на негативното въздействие от нарушенията на авторски права, търговски марки, патенти и дизайни обемът на международната търговия с фалшиви и пиратски стоки е нараснал до 250 милиарда долара към 2009 г. Засегнати са 150 от общо 185 национални икономики към 2008 г. общата стойност на търгуваните фалшиви и пиратски стоки е 650 милиарда долара на година, а прогнозата е, че към 2015 г. – 1.77 трилиона долара на година.
 

Коментари

Новини Варна