IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Крими
16:37 | 7 април 2017
Обновен: 14:32 | 23 април 2024

3 км колона от коли и ТИР-ове на Кулата-Промахон

В сила е 100% граничен контрол като мярка срещу тероризма

По материала работи: Пламен Янков
3 км колона от коли и ТИР-ове на Кулата-Промахон

Обстойни проверки от страна на граничните служители са причина за образуването на колони от леки и товарни автомобили на ГКПП "Кулата-Промахон", съобщи "Фокус". Колоната от чакащи коли е около 3 километра.

 

От днес влиза в сила нова Шенгенска разпоредба, която задължава граничните полицаи да проверяват документите на всички хора, влизащи и излизащи от територията на ЕС.

 

Мярката е насочена срещу пътуващите терористи и предвижда възможността паспортът на всеки гражданин на ЕС да бъде проверяван в полицейските бази данни на влизане или излизане от граничен пункт на външната граница на съюза.

 

За да се избегнат дълги опашки от чакащи при паспортния контрол на летищата и пристанищата, регламентът позволява на служителите на проверяват само определени категории пътуващи, без задължително да въвеждат данните на 100% от преминаващите границата.

 

Решението дали да се проверява всеки пътуващ или не, се взема на място от службите на съответната държава в зависимост от степента на риск за сигурността.

dnes.bg

Коментари

Новини Варна