IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Свят
16:39 | 2 декември 2014
Обновен: 06:08 | 21 април 2024

Разследване срещу мафията стигна до бивш кмет на Рим

Италианската полиция съобщи, че е разбила мафиотска група в столицата

По материала работи: Лиляна Трънкова
Разследване срещу мафията стигна до бивш кмет на Рим

Италианската полиция съобщи, че е разбила мафиотска група в Рим, като издала заповеди за арест срещу 28 души в рамките на разследване, стигащо до бившия кмет на италианската столица Джани Алемано, съобщават италианските медии, цитирани от БГНЕС.
Тези хора, сред които са предприемачи и местни политически ръководители, са обвинени в подпомагане на мафията, изнудване, корупция и издаване на фалшиви фактури. Те са заподозрени, че са създали широка система за корупция, позволяваща измами в много конкурси за обществени поръчки и получаването на държавни средства, предназначени например за приюти за бежанци, съобщава "Кориере дела Сера" на своя сайт.
Предполагаемият лидер на групата Масимо Карминати е бивш член на терористичната крайнодясна групировка Въоръжени революционни ядра (NAR), активна в края на 70-те години на миналия век. Той бил член и на основата криминална групировка в Рим по онова време Малиана.
Сред най-известните имена, разследвани от правосъдието по тази афера е Джани Алемано, министър на земеделието в правителството на Силвио Берлускони от 2001 до 2006 г. и кмет на Рим от 2008 до 2013 г. Алемано не беше арестуван, но домът му беше обискиран. Иззето е имущество на стойност 200 милиона евро.
Според агенция Анса, която не посочва източниците си, общо около сто души, включително общински съветници от левицата и десницата са обект на съдебното разследване.

Коментари

Новини Варна