IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Свят
17:15 | 16 януари 2015
Обновен: 17:30 | 21 април 2024

Новата Ангела Меркел

Ангела Меркел демонстративно застава на страната на мюсюлманите в Германия

По материала работи: manager
Новата Ангела Меркел

Ангела Меркел напоследък изглежда силно променена. След атентатите в Париж тя зае ясни позиции и се показа в нова светлина. Дали не ставаме свидетел на една изцяло нова Ангела Меркел?
 
Склонна да рискува, борбена и емоционална - това едва ли са качествата, за които човек се сеща най-напред, ако трябва да характеризира "най-влиятелната жена в света" (според списание Форбс).


Докато четеше правителствената декларация по повод терористичните нападения в Париж, Ангела Меркел не повиши глас, не стисна юмруци, нито пък се просълзи. Какво тогава кара много германски коментатори да смятат, че канцлерката се показва в съвсем нова светлина?

Доказателство №1:

Меркел и Оланд по време на траурното шествие в Париж


Тази снимка, запечатала момент от траурното шествие в Париж. Хладната канцлерка, която винаги е била подчертано дистанцирана към своите колеги, се опира на рамото на френския президент, притваря очи, изглежда кротко-вглъбена, емоционална. При това се твърди, че нищо в изявите на канцлерката не е случайно...


Доказателство №2: Ангела Меркел демонстративно застава на страната на мюсюлманите в Германия. Федералната канцлерка и председателка на ХДС изрично подчертава съгласието си с бившия президент Кристиан Вулф, че ислямът междувременно е част от Германия. А това е наистина нещо ново. През 2010 година тя се въздържа да потвърди това мнение, а сега в рамките на четири дни цитира Вулф на два пъти.

Първият път беше по време на визитата на турския премиер в понеделник. След това заваляха критики от всички посоки - от собствените й съпартийци в Християндемократическия Съюз /ХДС/, от побратимения Християнсоциален съюз /ХСС/ и от Американския Еврейски Конгрес. Много от избирателите на Меркел също не са убедени, че ислямът е част от Германия. Независимо от всичко това Ангела Меркел повтори целия цитат и в правителствената си декларация.

Доказателство №3: Без колебание Ангела Меркел зае категорична позиция срещу антиислямското движение "Пегида" /"Патриотични европейци срещу ислямизацията на Запада"/, подбра силно емоционални думи, говорейки за "омразата и студенината в нечии сърца". Тя призовава всеки, който участва в движението "Пегида", да поеме отговорност като гражданин. Не е ясно колко голямо е мълчаливото мнозинство, които подкрепя тези демонстрации, но и в този случай канцлерката рискува загуба на гласове.

Доказателства за противното? Твърди се, че Ангела Меркел винаги ориентира действията си според резултатите от допитванията до общественото мнение и преобладаващите в обществото настроения. Публичните й изяви, речите и жестовете от последните две седмици, на пръв поглед, изразяват нещо друго.


В действителност тя осъзна промените, станали в германското общество през последните седмици: това, че то започва да се разделя с един привидно уютен консенсус. Обществото се реидеологизира, хората излизат на масови демонстрации, заемат ясна позиция и изискват същото и от политическите лидери. В своята правителствена декларация Меркел се позова на демократичните ценности. Демокрацията обаче винаги означава и конфликт, който се решава чрез аргументи. За да стане възможно това, всички, включително и канцлерката, трябва да напуснат комфортната зона на единомислието. Този процес вече е в ход!

 

 Дагмар Енгел, DW

Коментари

Новини Варна