IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Свят
17:23 | 16 януари 2015
Обновен: 09:14 | 15 май 2024

Еврокомисията разследва Amazon за банкови измами

Регулаторът на ЕС вече провежда разследване в други големи компании – Apple, Starbucks и Fiat

По материала работи: manager
Еврокомисията разследва Amazon за банкови измами

Европейската комисия подозира интернет магазина Amazon в получаването на незаконна финансова помощ от Люксембург, пише „Уол Стрийт Джърнъл“ по данни на документи на комисията.

Съгласно документа, комисията предварително е изнесла решение, че данъчните обезщетения, предоставени от Люксембург на компанията Amazon, нарушават законодателството на ЕС.

Делото около нарушението на данъчните правила започна през 2003 година когато антимонополния регулатор на ЕС заподозря „дъщерната“ Amazon EU Sarl в това, че компанията плаща данъци посредством трансферно ценообразуване. Схемата позволява да се преразпределят общите приходи на група лица в полза на други лица, намиращи се в държави с по-ниски данъци. Така е бил снижен обложения приход на Amazon EU Sarl, което предоставило икономическо преимущество за майчината компания – Amazon. Тогава Amazon и Министерството на финансите на Люксембург отрекоха, че онлайн магазина е получил специален данъчен режим.

По резултатите от разследването комисията може да поиска от Люксембург да потърси от Amazon всички данъци, които регулатора счете за неплатени.

Регулаторът на ЕС вече провежда разследване в други големи компании – Apple, Starbucks и Fiat. Основание за разследването също са били големите данъчни обезщетения, предоставени на тези компании от Ирландия, Холандия и Люксембург.

Източник: ТАСС, ФБР.bg

Коментари

Новини Варна