IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Свят
21:46 | 22 май 2019
Обновен: 05:48 | 26 март 2024

77-годишна монахиня е обезглавена в Централноафриканската република

Тялото на сестра Инес Нивес Санчо е открито рано в понеделник в село Нола

По материала работи: Слав Велев
77-годишна монахиня е обезглавена в Централноафриканската република

77-годишна монахиня от френско-испански произход, която обучава бедни жени и момичета в нестабилна Централноафриканска република - ЦАР, е обезглавена, съобщават местните власти, цитирани от АП.

 

Тялото на сестра Инес Нивес Санчо е открито рано в понеделник в село Нола, разположено в отдалечения югозапад близо до границите с Камерун и Република Конго.

 

Местните власти осъдиха убийството, но предположиха, че това може да не е свързано с продължаващото сектантско кръвопролитие между групировки, което за първи път обхванаха страната през 2013 г.

 

"На други места бунтовници убиват, но в Нола хората убиват, за да станат богати", коментира Жан Марк Ндуку, служител в селото, разположено на около 135 км от Берберати, третият по големина град в страната и традиционно център за диаманти.

 

Властите също така допълват, че ритуалните престъпления не са необичайни в и около Нола, а извършителите рядко са наказани.

 

Ндуку обещава, че неизвестните нападатели ще бъдат наказани, а парламентът на страната призова за разследване.

 

В сряда, папа Франциск поведе хиляди хора в молитва за Нивес Санчо, обяснявайки, че тя е "варварски убита" на мястото, където е преподавала. Ватиканът коментира, че е работила с бедните в продължение на десетилетия и ги е обучавала да плетат и шият.

 

Сектантското насилие избухна в ЦАР в края на 2013 г., след като предимно християнски и анимистки бойци отблъснаха мюсюлмански цивилни след грубо управление от страна на предимно мюсюлманско бунтовническо правителство. Насилието обхвана столицата и югозапад, където бяха избити незнаен брой мюсюлмани, докато се опитват да избягат в Камерун.

 

През 2016 г. са проведени президентски избори в период на относителен мир, макар нестабилността по-късно да се върна в много части на страната. Въпреки няколкото мирни споразумения, включително и по-рано тази година, страната остава раздирана от конфликти.

 

news.bg

 

Четете още:  

Коментари

Новини Варна