IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Свят
20:10 | 6 април 2015
Обновен: 16:21 | 25 април 2024

50 000 вярващи посетиха Стената на плача за Пасха

Стената на плача е последната останка от подпорната стена на Втория Храм, разрушен от римляните през 70 г. от н.е.

По материала работи: Деян Михайлов
50 000 вярващи посетиха Стената на плача за Пасха

Най-малко 50 000 вярващи взеха участие в традиционна еврейска церемония, която по традиция се организира пред Стената на плача в Стария град на Ерусалим, предаде АФП, позовавайки се на изявление на израелската полиция.

Стотици евреи, носещи името „Коен” (бел.ред. „свещеник” на иврит), покрити с бели молитвени шалове и смятани за потомци, според традицията, на пазителите на Храма, благословиха събралите се. Двамата главни равини на Израел и равина на Западната стена (Стената на плача), най-свещеното за юдаизма място, присъстваха на церемонията под палещото слънце.

Според оценки на полицията около 50 000 поклонници са преминали пред стената през деня. Според отговорните за церемонията религиозни власти са присъствали 75 000 души.

„Това поклонничество е впечатляващо свидетелство за връзката между израелския народ и последните останки от нашия Храм”, се казва в изявление на равина на Западната стена Шмуел Рабиновиц.

Стената на плача е последната останка от подпорната стена на Втория Храм, разрушен от римляните през 70 г. от н.е. Стената е разположена по-надолу от Площада на джамиите в Стария град на Източен Ерусалим, палестинската зона, анексирана от Израел.

Коментари

Новини Варна