IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Свят
09:26 | 16 ноември 2020
Обновен: 07:48 | 25 април 2024

Европейците се заключиха в къщите си. Ето страните с най-строгите блокади

Най-драстични изглеждат мерките във Франция и Гърция

По материала работи: Ставри Таргов
Европейците се заключиха в къщите си. Ето страните с най-строгите блокади

Страните в цяла Европа се борят с COVID-19 пандемията вече повече от 6 месеца. Най-драстични изглеждат мерките във Франция и Гърция. Някои държави като Швеция така и не въведоха строга блокада.

Други като Швейцария са в процес на разхлабване на ограниченията, докато Белгия, Испания и Словения наблюдават тревожно нарастване на случаите на коронавирус и започват да се връщат към локдауна.

В Китай пък втора вълна няма, гражданите показват строга дисциплина за спазване на мерките, а властите разполагат с неограничени възможности за следене и изолиране на съмнителните за COVID-19.
Ето мерките, с които Европа се пази от заразата:

Гърция с ново
3-седмично затваряне

Триседмична блокада в цяла Гърция започна на 7 ноември. Хората трябва да получат разрешение да излязат, като изпращат SMS с подробности за причината да напуснат дома си. Забранено е пътуването между регионите. От понеделник за 2 седмици се затварят началните училища и детските градини. По-рано учениците от средните класове също бяха пратени по домовете си.

Предвижда се училищата да останат затворени поне до 27 ноември, но локдаунът може и да бъде удължен. По-ранните мерки, въведени през октомври, включват вечерен час между 21 и 5 ч сутринта за най-засегнатите райони, включително столицата Атина. Глобата за нарушителите се налага веднага и е 300 евро. Ресторанти, кафенета, клубове, кина, музеи и фитнес зали са затворени.

Франция във втора
национална блокада

Франция влезе в нова национална блокада от петък, 30 октомври. Хората имат право да напускат домовете си само за да отидат на работа, да закупят основни стоки, да потърсят медицинска помощ или да спортуват по 1 час на ден. Всеки, който излиза навън, трябва да носи писмено заявление, оправдаващо пътуването му, както беше и през март.

Всички несъществени магазини, ресторанти и барове са затворени. Забранени са социалните събирания. Правилата ще бъдат в сила поне до 1 декември. Въпреки това правителството остава вярно на решението да държи отворени френските училища.

Австрия се
затваря от вторник

Австрия се връща към строги антикоронавирусни мерки от 17 ноември до 6 декември, като затваря училища и магазини, които не са от първостепенно значение. На хората е казано да си стоят вкъщи освен при ясно определени причини като пазаруване, работа там, където не е възможна от дома, медицински посещения и спорт.

Само магазини, продаващи основни продукти, ще могат да останат отворени, като хранителните, аптеки, банки и пощенски станции. Учениците от началните и основните класове ще преминат към дистанционно обучение, гимназиите и университетите вече са го направили. Виена наложи частично заключване, включително нощен полицейски час от 20 ч в началото на ноември и затвори музеите, концертните зали и спортните съоръжения.

Турция забрани
пушенето на открито

Във всички области на Турция е забранено пушенето на открити места - улици, паркове, площади, градинки и спортни площадки. Причината е, че пушачите свалят маските от лицата си, когато пушат, което е противопоказно. Кина, ресторанти и други обекти на закрито в Турция приключват работа в 22 ч.

Ограничението за работното време важи във всички 81 окръга на страната. Кметът на голямата община на Истанбул зове правителството незабавно да наложи карантина поне за 2 седмици, за да спре разпространението на заразата.

Медиците в Одрин поискаха затваряне на границата с България, защото половината от случаите на COVID-19 в областта се дължали на активизиране на посещенията на българите през последните седмици - масово ходят да пазаруват, защото цените са по-ниски.

Испания обяви ново
извънредно положение

В неделя, 25 октомври, Испания въведе национален полицейски час, след като правителството обяви ново извънредно положение до началото на май 2021 г. Хората във всички региони, с изключение на Канарските острови, трябва да стоят вкъщи между 23 и 6 ч.

Единствените разрешени пътувания са по работа, за купуване на лекарства или грижи за възрастни хора и деца. Публичните и частните събирания са ограничени до 6-има души. Маски за лице трябва да се носят от всички на възраст над 6 години във всички форми на обществен транспорт и на закрити обществени пространства в цялата страна. Повечето региони в Испания са направили маските задължителни и на открито.

Съюзът на испанските лекари същевременно поиска оставката на главния правителствен епидемолог Фернандо Симон, водеща фигура в борбата срещу пандемията, заради неговата явна и продължителна некомпетентност по време на пандемията.

Локална блокада
в Португалия

Новите ограничения в Португалия влязоха в сила на 4 ноември в 121 общини с висока степен на заразяване. В тези райони живеят около 70% от населението на страната. От понеделник, 16 ноември, броят на блокираните общини се увеличава до 191.

Хората там имат право да напускат домовете си само за работа, училище или други основни задачи. Въведен е полицейски час от 23 до 5 ч през седмицата, а през уикендите - от 13 до 5 сутринта. Маските са задължителни на открити пространства за всички на възраст над 9 години. Движението между общините на Португалия е забранено.

Приетите по-рано мерки включват затваряне на търговски обекти до 23 ч и забрана за продажба на алкохол в магазини и бензиностанции след 20 ч. Пиенето на алкохол е забранено на обществени места, освен ако не е придружено с храна. Събиранията са ограничени до максимум петима души. Гости до 50 души са позволени на сватби и кръщенета.

Белгия с вечерен час
и без ресторанти

От 2 ноември до средата на декември всички несъществени магазини и фирми, предлагащи лични услуги като фризьорство, ще бъдат затворени в Белгия. Другите магазини трябва да затворят до 22 ч, а продажбите на алкохол са забранени след 20 ч. Всички барове, кафенета и ресторанти също са затворени, но могат да предлагат храна за вкъщи до 22 ч. Навсякъде трябва да се носят маски.

Работата от вкъщи е задължителна за всеки, който може да го направи. Във Валония и Брюксел има вечерен полицейски час от 22 до 6 ч. Изключения се допускат за спешна медицинска помощ и тези, които трябва да пътуват до работа.

Във Фландрия комендантският час е определен от полунощ до 5 ч.сутринта. Коледни пазари, зимни села, битаци и публични събития като фестивали не са разрешени. Футболните фенове, както и други спортни зрители вече нямат право да присъстват на състезания.

Частичен локдаун
в Германия

От 2 ноември новите ограничения в цялата страна включват затваряне на кина, театри, фитнес зали, басейни и сауни, както и ресторанти и барове, с изключение на предлагането на храна за вкъщи. Социалните контакти са ограничени до две домакинства с максимум 10 души.

Нощувките в хотели за развлекателни цели са забранени и пътуванията са силно непрепоръчителни. Училищата и детските ясли обаче са отворени и се разрешават посещения на домове за възрастни хора. Магазините и фризьорските салони могат да останат отворени при спазване на строги хигиенни правила и ограничения за броя на клиентите. Разрешени са и църковни служби и протести. Мерките ще останат в сила до 30 ноември.

Италия се
дели на три зони

В Италия влезе в сила нова тристепенна рамка и допълнителни национални ограничения. В сила е полицейски час от 22 до 5 ч. В този интервал хората може да напускат домовете си само за работа, медицински причини или спешни случаи. Фитнес зали, басейни, театри и кина са затворени от края на октомври, а ресторантите и баровете може да работят само до 18 ч.

Сбирките за сватби, кръщенета и погребения са забранени. Училищата остават отворени, но по-големите ученици трябва да преминат към дистанционно обучение. Общественият транспорт е ограничен до 50% от капацитета си - от досегашните 80%. Сред правилата в цялата страна е, че маските трябва да се носят навсякъде на закрито и на открито, с изключение на частните домове.

В допълнение към националните мерки страната е разделена на червена, оранжева и зелена зони. В зелената няма други мерки извън националните ограничения. При преминаване към следващите степени на опасност мерките се затягат.

Словения спира
градския транспорт

От петък, 13 ноември, Словения затегна мерките за 2 седмици. Спира се общественият транспорт и работата във всички предприятия от сферата на услугите с изключение на автосервизите. Държавните учреждения ще извършват само жизненоважни услуги. Прекратяват работа магазините с изключение на тези за стоки от първа необходимост.

С две седмици се удължава и ваканцията в училищата и детските градини. Забраняват се изцяло събиранията, освен когато хората са членове на едно домакинство. За извършване на бракосъчетания ще бъде необходимо разрешение от Министерството на труда. Задължителни са маските на публично място.

Нидерландия в
частична блокада

Баровете, ресторантите и кафенетата могат да сервират само за вкъщи. Продажбата на алкохол в магазини и ресторанти е забранена след 20 ч. Всички магазини, с изключение на супермаркетите, трябва да затворят до 20 ч в цялата страна. На хората се препоръчва да останат вкъщи и да работят дистанционно колкото е възможно по-дълго. Събития като концерти на открито са забранени.

Предишните мерки, като носенето на маски в обществения транспорт, в магазини и на други закрити места, остават в сила. Училищата, фитнес залите, басейните и сауните са отворени.

Забранени са публични срещи на повече от двама души от различни домакинства. Затварят се музеи, театри, кина, зоопаркове и увеселителни паркове. Тези мерки ще бъдат в сила до 25 ноември.

Чехия в нова
национална блокада

Чешката република беше първата държава в Европа, която обяви нова национална блокада, подобна на тази, наложена през пролетта. Услугите, училищата и магазините, с изключение на тези, които продават основни стоки, бяха затворени до 3 ноември. Сега ограниченията се удължават до 20 ноември. Хората не могат да напускат домовете си, освен ако не ходят на работа, не правят важни семейни посещения, спортуват, купуват храна или лекарства или търсят медицинска помощ.

Дания ограничава
социалната активност

Дания беше една от първите в Европа, която отвори отново училищата през април. В края на август обаче броят на случаите започна рязко да нараства.

Правителството отговори, като въведе серия от нови мерки през септември и октомври. До 2 януари продажбите на алкохол след 22 ч са забранени. Маските вече са задължителни на всички закрити обществени места.

Всички останали вече съществуващи ограничения са удължени до 2 януари, включително затварянето на барове, ресторанти и нощни клубове в Копенхаген и околните райони в 22 ч.

Ирландия: ново
частично затваряне

На 22 октомври Ирландия се върна към най-високото ниво на ограничения заради коронавируса. Очаква се мерките да продължат 6 седмици. Хората са помолени да останат вкъщи. Тези, които могат да работят дистанционно, трябва да го направят. В домовете не се разрешават социални или семейни събирания, но хората могат да се срещат на открито с едно друго домакинство, например за спортуване, но само на 5 км от дома.

Несъществени магазини и фризьорски салони трябва да се затворят, а баровете и ресторантите могат да предоставят само услуги за вкъщи. Сватбите и погребенията са ограничени съответно до 25 и 10 души. Училищата и яслите обаче ще останат отворени и дейностите в строителството ще продължат.

В Китай втора
вълна няма,
урокът е научен

Докато Европа отново е в плен на пандемията, официалният брой на заразените с коронавирус в Китай от седмици остава нисък. Смъртни случаи няма, броят на новите инфекции на ден почти никога не надхвърля 100.

Една от причините Китай да се справя толкова добре с пандемията е, че властите реагират бързо с карантинни мерки и с масово тестване при избухване на огнища. В град Кашгар например над 4 млн. души бяха тествани в рамките на броени дни. В допълнение продължават да се прилагат ограниченията за влизане в страната, които предвиждат строга двуседмична карантина в специално обособени хотели.

Възможностите за упражняване на контрол, с които разполагат властите в авторитарен Китай, са немислими в западните демокрации. Мобилните приложения, които прецизно следят движението на хората, са се превърнали в част от ежедневието, а който влиза в ресторант, кафене или магазин, задължително се регистрира, сканирайки специален код.

Наскоро Китай обяви, че затваря границата с Русия, за да се предпази от взрива на коронавирус там. На лица, притежаващи валидни китайски визи и разрешителни за пребиваване, също се отказва достъп, съобщава "24 часа".

Коментари

piwaptle ( преди 3 години )
http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/ - Amoxicillin 500mg Capsules 18 uwk.djab.chernomore.bg.arp.ug http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
orazeirapuduh ( преди 3 години )
http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/ - Amoxicillin 500mg Capsules Amoxicillin 500 Mg pui.byza.chernomore.bg.nbf.gc http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
oazaherrudu ( преди 3 години )
http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/ - Amoxicillin 500 Mg Amoxil uzd.tcnr.chernomore.bg.mbx.tc http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
alipeju ( преди 3 години )
http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/ - Buy Amoxicillin Online Amoxicillin 500mg Capsules lfj.ujdm.chernomore.bg.vfz.nw http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна