IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Свят
18:03 | 10 април 2015
Обновен: 21:01 | 25 април 2024

Лазаревик: Груевски трябва да подаде оставка

С Никола Груевски начело Македония няма как да стане член на Европейския съюз

По материала работи: Юлиян Атанасов
Лазаревик: Груевски трябва да подаде оставка

 С Никола Груевски начело Македония няма как да стане член на Европейския съюз. Затова първото, което ние искаме, е правителството да подаде оставка, след което да бъде въведено техническо правителство, което за 6 месеца или може би 1 година, да подготви предсрочни избори.
Това заяви бившият македонски заместник-министър на здравеопазването Владимир Лазаревик пред БНР, предаде БГНЕС. Той е член на известната Амстердамска група, която се обяви против управлението на Никола Груевски в Македония. Заедно с бившия посланик на Македония в САЩ и Холандия Никола Димитров искат вътрешно обновяване на управляващата партия.
Лазаревик заяви, че Груевски е вкарал Македония изцяло в изолация - него няма кой да го приеме в Брюксел. "Докато Никола Груевски иска да пази Македония от някого, ние днес искаме да пазим Македония от Груевски", подчерта Лазаревик. Той смята, че Груевски води не само антибългарска политика, а и антимакедонска, която сама по себе си е пагубна за Македония. "За мен лично България е част от ЕС и трябва да бъде първият съюзник на Македония за по-бързото й приемане в Европа."
За скандала с подслушването Лазаревик посочи, че това говори, че "ние живеем в диктатура, в мрак. Подслушвани са хора, които могат да изразят някаква критична мисъл. 20 000 души са подслушвани в период на 4 години. В Македония лъжата се продава за истина. Хората чрез македонската телевизия и чрез медиите не могат да се информират". В същото време Лазаревик заяви, че не вярва заради подслушванията да се стигне до етнически сблъсъци между македонското и албанското население. "Аз говорих тези дни и с албански политици, които знаят какво става. Ние с тях смятаме, че всички заедно – и македонци, и албанци ще се обединим срещу правителството на Никола Груевски и всички заедно ще направим така, че Македония да влезе в ЕС".
Аз съм част от т. нар. Амстердамска тройка, които искаме да отстраним Груевски. Ние искаме реформи в рамките на ВМРО-ДПНМЕ. Ние правим голяма коалиция и искаме да се потърси отговорност от Груевски, подчерта Лазаревик.
 

Коментари

Новини Варна