IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Свят
19:56 | 10 април 2015
Обновен: 16:55 | 26 април 2024

В редиците на „Ислямска държава“ има 1700 руснаци

Джихадистите имали интерес към групировката „Имарат Кавказ“

По материала работи: Юлиян Атанасов
В редиците на „Ислямска държава“ има 1700 руснаци


В редиците на групировката „Ислямска държава“ има около 1700 руснаци, но тази цифра може да бъде по-голяма, предаде ТАСС, като цитира първия заместник директор на Федералната служба за сигурност на Русия Сергей Смирнов, пише dnes.bg. Смирнов поясни, че ИД се опитва да вербува поддръжници на територията на Северен Кавказ.
"Опасността идва от това, че ИД започва да се внедрява в други терористични организации. ИД проявява например интерес към терористичната група Имарат Кавказ", каза Смирнов. Той добави, че няколко полеви командири на „Имарат Кавказ“ вече се били врекли във вярност на ИД.
Смирнов съобщи, че таджикистански представители са казали на руските си колеги, че в ИД може да има около 300 таджикистански граждани.
Смирнов съобщи тези данни след заседание на Съвета на Регионалната структура за борба с тероризма на Шанхайската организация за сътрудничество.
На заседанието са били обсъждани общи мерки за противодействие на терористичната заплаха.
"Заплахата на ИД е реална, защото достатъчно много граждани на страни от ШОС взимат участие в нейните дейности", каза Смирнов.
 

Коментари

Новини Варна