IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Свят
21:51 | 10 април 2015
Обновен: 16:55 | 26 април 2024

Словенският парламент свали министъра на отбраната след шпионски скандал

Парламентът гласува "за" отстраняването на Вебер с 68 на 11 гласа

По материала работи: Юлиян Атанасов
Словенският парламент свали министъра на отбраната след шпионски скандал

Словенският министър на отбраната Янко Вебер бе отстранен от поста заради използване на военното разузнаване за следене на държавната телекомуникационна компания преди потенциалната й продажба, предаде Асошиейтед прес.
Парламентът гласува "за" отстраняването на Вебер с 68 на 11 гласа, след като комисия потвърди, че той е поискал от представители на военното разузнаване да проучат последствията за сигурността от приватизацията на "Телеком Словения". Парламентарната комисия постанови, че военното разузнаване не е трябвало да се меси в делата на невоенна компания. Премиерът Миро Церар поиска оставката на Вебер, казвайки че той е нарушил законите за използване на шпионската агенция.
Вебер се мотивира, че "Телеком Словения" има някои задачи, свързани с отбранителната система на страната. На пресконференция миналия месец той каза, че военната разузнавателна агенция не се е занимавала с конкретната приватизация и бъдещите собственици на "Телеком Словения", а само с влиянието на потенциалните собственици върху нейната дейност, тъй като е национален оператор и е в служба на държавните органи и системи на отбраната, съобщи Танюг.
Телеком Словения, чиято пазарна цена е около 902 милиона евро, е най-голямата от 15 фирми, обявени за приватизация през 2013 г. от предишното правителство. Досега са продадени 3 от тези компании. Правителството на Миро Церар заяви, че ще продължи приватизационната стратегия въпреки недоволството на словенците.
Очаква се следващата седмица няколко инвестиционни фонда и "Дойче телеком" да подадат заявки за участие в търга за придобиването на "Телеком Словения".
Янко Вебер е заместник-председател на партия Социалдемократи, но тя вероятно ще остане в управляващата коалиция, посочва Ройтерс.
 

Коментари

Новини Варна