IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Свят
14:38 | 11 април 2015
Обновен: 00:33 | 26 април 2024

Бундесверът изкупува танкове

Стойността на сделката възлиза на $23 млн.

По материала работи: Златина Добрева
Бундесверът изкупува танкове

Германското министерство на отбраната обяви, че изкупува обратно над сто танка от типа Леополд 2, предназначени за скрап. Стойността на сделката възлиза на 23 милиона долара. Танковете ще бъдат модернизирани и отново въведени в експлоатация.

Максималният брой танкове, които могат да бъдат изкупени обратно, е 225.

Официално се съобщава, че причината за решението танковете да бъдат „върнати в строя“е бюджетна и необходимостта Европа да бъде в готовност за адекватна защита след кризата в Украйна. В съобщението не се визира конкретно срещу кого Европа би трябвало да се защити, но медиите назовават като евентуален и възможен противник Русия.

Информацията, официално огласена от военното ведомство, изненада германската общественост. Още повече, че тя съвпадна с друга военна вест – модернизирането на 371-ви танков батальон, разположен в Саксония като част от изграждането на общи специализирани европейски армейски части за бързо реагиране, посочва БНР.

Коментари

Новини Варна