IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Свят
09:56 | 13 април 2015
Обновен: 16:55 | 26 април 2024

Източна Европа увеличава военните разходи заради кризата в Украйна

Най-много харчи за армията си САЩ, Саудитска Арабия с най-висок ръст за година

По материала работи: Лиляна Трънкова
Източна Европа увеличава военните разходи заради кризата в Украйна

През 2014 година военните разходи на страните от Източна Европа са се увеличили значително, като основна причина е кризата в Украйна, съобщава доклад на Стокхолмския институт за изследване проблемите на мира. Най-голям ръст на парите за военни цели има в страните, граничещи с размирния регион – Полша, Румъния и Унгария. Самата Украйна също харчи повече за армията си, като за миналата година сумата е 4 милиарда долара. За сравнение, военните разходи на Русия за същата година е 84.5 милиарда долара.

Саудитска Арабия пък води в класацията по ръст на военните бюджети за 2014 година – цели 17% дава арабската държава за армията си повече в сравнение с предишната година.

Начело по разходи за военни цели остават САЩ, въпреки че в сравнение с предишната 2013 година те регистрират намаление от 6.4%. Парите за армиите в света са наистина впечатляващи – 1.8 трилиона долара за година, пише още в доклада.

Коментари

Новини Варна