IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Свят
10:16 | 13 април 2015
Обновен: 04:48 | 27 април 2024

Хилъри Клинтън търси 2,5 млрд. евро за кампанията си

Тя вече е напуснала управлението на фондацията, основана от Бил Клинтън

По материала работи: Лиляна Трънкова
Хилъри Клинтън търси 2,5 млрд. евро за кампанията си

Щабът на Хилари Клинтън, която снощи обяви официално, че се кандидатира за президентската номинация на демократите в САЩ за изборите през 2016 години, обяви, че тя има намерение да събере за предизборната си кампания около 2,5 милиарда долара, предаде БТА.

Така тази кандидат-президентска кампания може да се окаже най-скъпата в историята, отбелязват световните медии.

Заради борбата за Белия дом, бившият държавен секретар на САЩ вече е напуснала административния съвет на фондацията, основана от съпруга й Бил Клинтън, съобщава сп "Политико", цитирано от Франс прес.

Клинтън отбелязва, че въпреки, че обожава работата си във фондацията, тя я напуска, за да се посвети на новото приключение- президентските избори.

Фондацията на Бил, Хилари и Челси Клинтън е една от най-важните благотворителни фондации в света. От създаването й през 2001 г. тя е събрала близо 2 милиарда долара.

След като напусна Държавния департамент през 2013 г., Хилари Клинтън започна работа във фондацията и постави началото на няколко проекта, сред които един, наречен "Без ограничения", насочен върху увеличаване на ролята на жените в обществото и икономиката на развиващите се страни.

Но обемът на чуждите дарения за фондацията, особено тези от определени държави, като Саудитска Арабия, породиха въпроси и съмнения относно действителните цели на дарителите. Съмненията бяха, че те искат да повлияят на една от най-могъщите американски политически двойки.

Фондация Клинтън заяви през февруари, че би могла да започне отново да прилага споразумение, договорено между нея и администрацията на президента Барак Обама. Съгласно тази договореност администрацията може да проверява някои дарения от чужди страни.

 

Коментари

Новини Варна