IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Свят
11:29 | 13 април 2015
Обновен: 04:40 | 26 април 2024

„Газпром” мести военни гробища заради своя „Южен коридор”

Компанията освобождава терен за изграждането на тръбопровод в района на Новоросийск и Анапа, откъдето ще тръгва „Турски поток”

По материала работи: Лиляна Трънкова
„Газпром” мести военни гробища заради своя „Южен коридор”

„Газпром” обяви търг за изпълнител на специфична дейност – освобождзаване на терен от военни гробове и останки от боеве от времето на Втората световна война в района на Новоросийск и Анапа. Оттук е предвидено да мине газопровод от „Южен коридор”, който трябва да завърши на брега на Черно море. Крайната точка на този проект ще е и началото на подводната част на „Турски поток”, като тръбата трябва да излезе на брега на турското крайбрежие.

Сред работите, които следва да се извършат, са ексхумация и пренасяне на останките на руски войници, загинали и погребани тук по време на боевете във Втората световна война, както и обезвреждане на евентуални остатъци от боеприпаси от същото време.

През 1942 година в тези райони са се водили тежки боеве между съветските и германските войски, като загиналите са погребвани на място. Сега за преместването на военните гробове са предвидени повече от 80 милиона рубли и това е най-мащабното прочистване на терен, което „Газпром” е правил досега.

Коментари

Новини Варна