IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Свят
16:43 | 13 април 2015
Обновен: 16:55 | 26 април 2024

Руски морски офицер шпионирал за Украйна

Според следствието обвиняемият е получил за информацията 200 хиляди долара

По материала работи: Лиляна Трънкова
Руски морски офицер шпионирал за Украйна

Градският съд на Петербург може да осъди бившия служител в корабен институт в Петербург капитан първи ранг Владислав Николски за шпионаж в полза на Украйна на 20 г. затвор, съобщи РИА Новости.Според версията на следствието, Николски предал на украинската страна техническа документация за десантния кораб на въздушна възглавница „Зубр”, разработен в края на 70-те години в ленинградското конструкторско бюро „Алмаз”, а също и засекретен каталог с наименованията на стандартите за военните кораби на СССР.

Отначало през 2012 г. под отговорност са подведени трима души: Владислав Николски, представителят на Производствено обединение „Море” във Феодосия Василий Чьорни и бившият служител от корабния институт Вячеслав Родионов.

Те са заподозрени в съучастие към изтичане на информация за „Зубрите” към Украйна, която, според следствието, организирала доставяне в Китай на десантни кораби тип „Бизон”, практически идентентични със „Зубр”.

Следствието счита, че Родионов използвал служебното си положение и предал служебната информация на Николски, който я цифровизирал. Следствието твърди, че Николски е получил за информацията 200 хиляди долара.

През 2014 г. Родионов е признат за виновен и е осъден на 6 г. лишаване от свобода условно. Чьорни починал още по време на следствието.

В края на 2014 г. градският съд в Петербург започнал да разглежда делото на Николски, който освен контрабандиране на материали, му се вменява обвинение за „държавна измяна”, максималната санкция за което е 20 г. лишаване от свобода.

Следствените органи и представителите на защитата на обвиняемия се въздържат от коментари. Според руските медии Николски не признава вината си. Присъдата може да бъде произнесена в началото на лятото.

Коментари

Новини Варна