IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Свят
21:26 | 16 април 2015
Обновен: 22:38 | 27 април 2024

Арабите предпочитат WhatsApp пред Facebook и Twitter

Египет е единствената държава, чиито народ подкрепя идеята за по-строг контрол над интернет

По материала работи: Слав Велев
Арабите предпочитат WhatsApp пред Facebook и Twitter

Скорошно проучване на Катарския университет показва, че броят потребители на Facebook и Twitter в арабския свят е намалял с 5% от 2013 г., докато използващите WhatsApp са се увеличили драстично и дори са повече от използващите социалните мрежи. Това предаде Al Arabiya News, позовавайки се на проучването.

 

„WhatsApp се използва почти по равно от всички възрастови групи“, пише в доклада към проучването, публикувано от Катарския университет под заглавието „Употреба на електронните медии в Близкия изток“. В допитването са участвали хора от Египет, Ливан, Катар, Саудитска Арабия, Тунис и Обединените арабски емирства.

 

Резултатите отразяват „желанието за стабилност на народи, живеещи в региони, където въстанията и конфликтите са част от ежедневието“, пише Al Arabiya News.

 

В проучването са участвали 6093 души на възраст над 18 години.

 

Египет, който се превръща във все по-голяма цел за „Ислямска държава“ и други терористични групировки, е „единствената държава, чиито народ подкрепя идеята за по-строг контрол над интернет (49% от допитаните)“, сочи проучването.

 

Съвсем малко над един процент  от египтяните са загрижени за това дали правителството следи дейността им в мрежата.

 

В Тунис нещата са по-различни – 41% се страхуват от „всевиждащото око на правителството“, докато в Саудитска Арабия 47% от допитаните споделят това притеснение (в сравнение с 53% за 2013 г.), пояснява Al Arabiya News.

 

Проучването носи и добри вести – „доверието в националните медии се е увеличило от 44% на 50% в сравнение с 2013 г., макар множеството да не смятат, че качеството на новинарските емисии в Близкия изток се е подобрило“.

 

Източник: Al Arabiya News, ФБР.bg       
 

Коментари

Новини Варна