IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Свят
14:39 | 17 април 2015
Обновен: 14:29 | 17 април 2024

Египет депортира мъж, бил гей

Либиeцът няма да може да продължи образованието си

По материала работи: Златина Добрева
Египет депортира мъж, бил гей

Мъж от либийски произход не бе допуснат да се завърне в Египет, заради обвинения, че е гей. Световните организации за човешки права осъдиха това решение на египетските власти, пише "Индипендънт".

Депортираният мъж, чието име не е известно, е либийски гражданин, който е избягал в Египет. През 2008 г. е арестуван по сигнал, че е гей, което довежда до депортирането му малко по-късно същата година. Той пише писмо до Министерството на вътрешните работи, в което желае да му бъде разрешено да се върне обратно в държавата, за да продължи обучението си в университет в Кайро.

В крайна сметка се стига и до съд, който отсъжда, че депортирането му е в публичен интерес, защото е обвинен в „неправилно социално и религиозно поведение”.

Amnesty International изразиха притеснение, че отказът на египетското правителство е много опасен прецедент и може да доведе до депортирането на още емигранти и бежанци. Николас Пиачо, следовател на организацията, допълни: „Доста често се случва в Египет да бъдат арестувани хора по обвинения, че са гей или имат еднополова връзка и то без доказателства. За египетските власти е достатъчно и само подозрение, за да арестуват хората”.

В Египет няма закон, който да забранява различната сексуална ориентация или еднополовите връзки, пише bTV. „На практика, обаче, властите използват законите, за да наказват хората с различна гледна точка”, допълва още Пиачо. Според организацията Human Rights Watch това решение на египетския административен съд е изключително опасно и нарушава дори техните държавни закони.

„За жалост, египетските власти често използват подобни методи, за да отвлекат вниманието на обществото от наистина важните неща, а именно политическите проблеми и публичните интереси на гражданите”, допълват още от Human Rights Watch.

Коментари

Новини Варна