IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Свят
09:41 | 20 април 2015
Обновен: 12:43 | 26 април 2024

ИД създава ново огнище на заплаха край границите на ОНД

Руски вестник за навлизането на бойци на ИД в Афганистан

По материала работи: Лиляна Трънкова
ИД създава ново огнище на заплаха край границите на ОНД

Групировката Ислямска държава (ИД) дойде в Централна Азия, създавайки ново огнище на заплаха край южните граници на ОНД, пише "Комерсант".

Десетки загинаха при двоен атентат в афганистанския град Джалалабад на 18 април. Отговорност за експлозиите пое Ислямска държава, чиито основни сили са съсредоточени в Ирак и Сирия - първи случай в Афганистан. Талибаните пък осъдиха взривовете, припомня вестникът.

Според експерти на "Комерсант" навлизането на бойци от ИД в Афганистан може коренно да промени ситуацията в Централна Азия.

Доскоро се смяташе, че страните в афганистанския конфликт са две - централната власт в Кабул и талибаните. "Третата сила" - ИД, не е от вчера в Афганистан, "но предишният президент Хамид Карзай упорито отричаше съществуването й", коментира политологът Иван Сафранчук.

Кабул рязко промени позицията си спрямо ИД и нейната идеология, след като миналия септември висшият пост в страната бе поет от Ашраф Гани. При посещение във Вашингтон през март Гани не премълча присъствието на ИД в Афганистан, дори специално акцентира върху него. И за Барак Обама факторът ИД стана нов солиден аргумент, за да запази в Афганистан по-голям контингент от предварително планирания, разсъждава експертът.

Проникването на ИД от Ирак и Сирия в Афганистан "създава единна дъга на нестабилност в Близкия изток и Централна Азия", заявява колегата му Владимир Сотников.

Теоретично погледнато, проектът на талибаните и проектът на ИД в Афганистан трябва не да се конкурират, а да се допълват. На практика обаче засега координация няма. Нищо чудно, че талибаните се разграничиха от терористичния атентат в Джалалабад, казва Сафранчук.

Според него "проектът на талибанското движение" в Афганистан може да претърпи промени - умерените талибани да се интегрират в политическия процес, а радикалите да се влеят в ИД. Така групировката ще стане предизвикателство не само за Централна Азия, но и за южноазиатските държави - Пакистан, Индия и Бангладеш.

Освен това преобразуването на талибанския проект в Афганистан и Пакистан в глобален проект под егидата на ИД носи принципно нова заплаха както зад Русия, така и за партньорите й в Организацията на Договора за колективна сигурност – ОДКС.

Глобалният терористичен интернационал наближава границите на ОНД, предупреждава "Комерсант".


/БТА/

 

Коментари

Новини Варна