IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Свят
23:32 | 24 април 2015
Обновен: 13:52 | 26 април 2024

Анджелина Джоли разкритикува Съвета за сигурност на ООН

Тя обвини най-влиятелния орган на световната организация в неспособност да защити невинните потърпевши от войната в Сирия

По материала работи: Слав Велев
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Холивудската актриса Анджелина Джоли призова световните сили днес да помогнат на милионите сирийски бежанци, като остро разкритикува Съвета за сигурност на ООН, че е парализиран заради различията между страните членки по повод продължаващата четвърта година гражданска война в близкоизточната страна, предаде БТА, позовавайки се на агенция Асошиейтед прес.

 

Джоли информира Съвета за сигурност в качеството си на специален пратеник на ООН по проблемите на бежанците. Тя обвини най-влиятелния орган на световната организация в неспособност да защити невинните потърпевши от войната. Според нея пълномощията на Съвета не се използват заради разногласията как да се разреши въоръженият конфликт.

 

Сирийският представител в Съвета за Сигурност коментира присъствието на холивудската звезда с лаконичното: "Тя е красива".

 

Джоли е направила вече 11 пътувания до лагери на сирийски бежанци в региона от началото на кризата през 2011 година. Тя настоя за политическа воля да се помогне на прокудените от страната си сирийци и призова членовете на Съвета сами да отидат на място при бежанците и да видят с очите си бедственото им положение.

 

Актрисата засегна кратко и темата за мигрантите през Средиземно море към Европа. "Отвратително е да виждаме как хиляди хора се давят на прага на най-богатия континент в света. Никой не рискува живота на своите деца по този начин, освен ако не е в пълно отчаяние", подчерта тя.

 

На същото заседание на Съвета за сигурност днес главният служител на ООН по въпросите на хуманитарната помощ Валъри Еймъс настоя Съветът за сигурност да наложи оръжейно ембарго и прицелни санкции срещу Сирия заради нарушенията на международното хуманитарно право, предаде Ройтерс. Тя призова също за паузи в сраженията, за да може да бъде доставяна жизнено необходима помощ на бедстващите в районите на боевете. Еймъс поиска също така Съветът да упълномощи разследващата комисия на ООН за Сирия да проучи положението в районите под обсада и особено нападенията срещу училища и болници.

 

Според ООН около 440 000 души живеят в зони под пълна обсада от враждуващите страни в Сирия.

 

fbr.bg

Коментари

Новини Варна