IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Свят
18:50 | 25 април 2015
Обновен: 21:18 | 26 април 2024

Най-малко 18 са затрупаните алпинисти под Еверест

Индийската армия е успяла да извади телата на 13 чуждестранни катерачи от снежната маса

По материала работи: Ставри Таргов
връх Еверест

Най-малко 18 чуждестранни алпинисти са загинали по склоновете на Еверест, в резултат мощните лавини, последвали земетресението, което разлюля Непал тази сутрин, съобщава ТАСС, позовавайки се на информация от официалните власти.Алпинистка група на индийската армия е успяла да извади телата на 13 чуждестранни катерачи от снежната маса.

Все още се правят опити за изравянето на телата на още петима, които са затрупани под камъни и късове лед. Националността им към момента се изяснява.

Бедствието е било предизвикано от мощното земетресение, станало днес на около 80 километра западно от столицата Катманду.

Броят на загиналите в базовия лагер може да включва чужденци и шерпи, коментира Гуанендра Шреща от министерството на туризма.

Румънският катерач Алекс Гаван съобщи в "Туитър", че е имало "огромна лавина" и че "много, много хора" са горе в планината. Избягах от палатката си, за да се спася, написа още алпинистът. Базов лагер Еверест, мощно земетресение и след това голяма лавина.

Колегата му Даниел Мазур допълва, че базовият лагер на Еверест е "силно пострадал" и че неговият екип е блокиран. Молете се за всички, допълва той в "Туитър", съобщава БНР.

Черно море

Коментари

Новини Варна