IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Свят
13:00 | 14 юни 2021
Обновен: 13:58 | 28 март 2024

Кои българи са застрашени от депортиране от Великобритания?

Най-голям проблем е доказването на законен престой

По материала работи: Слав Велев
Кои българи са застрашени от депортиране от Великобритания?

"Към днешна дата над 270 000 българи са кандидатствали за статут на уседналост във Великобритания, но много наши сънародници все още не са го направили, а срокът е до края на юни. Те все още не са успели да докажат този нов статут по различни причини - част от тях не знаят как или нямат възможност да подадат документи." Това коментира в студиото на "България сутрин" експертът по миграция Нишан Джингозян.  

За получаване на постоянен статут на уседналост българите трябва да докажат престой във Великобритания поне през последните 5 години, а за временен статут - поне през последните няколко години.

"Това се доказва чрез договор за наем, договор за работа. За голяма част от българите доказването на законен престой е проблем, защото не разполагат с тези документи", подчерта Джингозян.

По думите му има голяма вероятност родители на българи, които живеят във Великобритания, да бъдат принудени да напуснат страната, защото реално нямат нужните документи.

"Североизточен Лондон е район с висока концентрация на българи. В Еднмънтън живеят около 15-20 хиляди наши сънародници. Голяма част от тях още не са кандидатствали за статут на уседналост. Ако не успеят до края на месеца, няма да имат достъп до никакви услуги във Великобритания след 1 юли", каза още експертът за Bulgaria ON AIR.

И все пак има надежда, защото българската група е една от шестте, които са идентифицирани от МВР като уязвими. По специална програма те ще бъдат подпомагани в процеса на придобиване на имиграционен статут.

"Това са хора, които пътуват между България и Великобритания, с нисък образователен ценз, без компютърна грамотност. За да кандидатстват по тази програма, те трябва да знаят за нея, да имат достъп до компютър, поне минимална компютърна грамотност", уточни Нишан Джингозян.

Гледайте целия разговор във видеото.
 

Коментари

Новини Варна