IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Свят
16:15 | 7 август 2021
Обновен: 03:15 | 19 април 2024

Ад край Атина! Не пътувайте, зове външно министерство

Евакуирни са жителите на десетки населени места в Гърция

По материала работи: Слав Велев
Ад край Атина! Не пътувайте, зове външно министерство

Снимка: BBC

Пожарът, започнал от Варибоби, северно от Атина, продължава да се разраства, въпреки усилията за неговото ограничаване, съобщават от външно министерство.

По информация на посолството ни в Атина, горят незасегнатите до този момент части на Варибоби и Тракомакедонес, който бе евакуран вчера. Евакуирни са и жителите на Милеси, Маркопулу Оропу, Бафи, Мавросувала и Левиди. Днес сутринта, съобщение да се евакуират към Дрося са получили жителите на Агия Скепи, Агия Параскеви, Капитения, Врисаки и Лофос Куремену. През нощта силен фронт е преминал магистралата Атина-Ламия при изхода за Маркопулу, като пламъците се насочват към Оропос. Гори гъст боров масив до Малакаса. Активен и мощен е и фронтът до Агиос Стефанос.

Пожарът в северната част на о. Евбея се разраства на територия два пъти по-голяма от тази на пожара в Атика. Простира се от Лимни на западния бряг на острова до Агия Ана от източната му страна, като продължава в югоизточна посока към Киринтос и Мантуди. Активен фронт на пожара има и към Каливия, Трупи и Прокопи. Северният фронт е от Каламуди и Палеохори към Ровиес, който е бил напълно опожарен. На запад, огнеборците се опитват да ограничат пожара обградил Симия. През нощта битка с огнената стихия е водена при Метохи, Каливия, Спатари, Трупи, Прокопи, Ровиес, Марули, Кокиномилиа, Крионеритис и Цапурниа. 1 300 души са евакуирани по вода от Лимни през нощта.

Усложнена остава ситуацията и на Пелопонес. Активи са огнищата при Ламбети, Древна Олимпия, Лалас и Немута, както и Влахоули. Продължава битката с огнената стихия и в източната част на п-в Мани.

Магистралата Атина-Ламия остава затворена за трафик в двете посоки. В направление Ламия движението от пътен възел Калифтаки до пътен възел Инофита е спряно. Трафикът бива отбиван от Калифтаки. В направление Атина движението между пътен възел Тива и пътен възел Калифтаки е преустановено. Трафикът за Атина бива отбиван през изходната точка за Тива.

Коментари

Новини Варна