IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Свят
18:28 | 30 април 2015
Обновен: 22:55 | 26 април 2024

Изследване: Предприемачите страдат от психични заболявания

Фрийман изтъква, че тези психични състояния носят и известни предимства

По материала работи: Деян Михайлов
Изследване: Предприемачите страдат от психични заболявания

Майкъл Фрийман дълго време е предполагал, че предприемачите са предразположени към проблеми с психичното здраве, пише The Washington Post, цитиран от Фокус.

Преподавателят по клинична психология в Калифорнийския университет в Сан Франциско e прекарал едно десетилетие в компания, където клиентите му са били основатели на бизнес.

Той изчислява, че около една трета от тях са показвали признаци на някакъв вид психични проблеми. Ученият продължава да наблюдава тази тенденция и в настоящата си работа, която е свързана с обучение на мениджъри.

Фрийман и преподавателят по психология Шери Джонсън са решили да проучат този въпрос. 49% от изследваните предприемачи са посочили най-малко един психичен проблем. Приблизително една трета са заявили два или повече проблема, отнасящи се до психичното им здраве като синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност (ADHD), биполярно разстройство, депресия, безпокойство или използване на медикаменти.

Половината от предприемачите, които не са посочили наличие на психични заболявания, са отбелязали, че произхождат от семейства с история на психични заболявания.

Фрийман изтъква, че тези психични състояния носят и известни предимства. Слабостите вървят заедно със силни страни, каквито средният здрав човек не притежава. Въпреки негативните си ефекти, депресията, например, е източник на състрадание и креативност. Мартин Лутер Кинг и Махатма Ганди са правили опити за самоубийство като тинейджъри.

Необичайните нива на състрадание могат да позволят на бизнесмена по-добре да разбере нуждите на клиентите си. Креативният дух не би бил удоволетворен да се изкачва по корпоративната стълба, а би се чувствал добре в млада компания, където да разгърне идеите и мечтите си. Хората със синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност взимат решения по-бързо, чувстват се по-добре, когато работят независимо и са по-креативни. Те се отегчават да работят за някой друг.

Откритията на Фрийман могат да бъдат разгледани и като обяснение на иновативната традиция в САЩ. Като страна на имигранти, в Съединените щати има много хора, които са готови да поемат риска да се преместят в търсене на по-добър живот. Имигрантите са по-склонни да започнат бизнес. Над 40 процента от фирмите в Fortune 500 са основани от имигранти или деца на имигранти.

Проучването е подадено за публикация в научен журнал и в момента се разглежда. Фрийман предупреждава, че резулататите са нови и все още не са потвърдени от друго изследване.

Коментари

Новини Варна