IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Свят
18:48 | 2 май 2015
Обновен: 01:44 | 29 април 2024

Одеса, 1 г. по-късно: „Няма да забравим, няма да простим”

Стотици излязоха в проруска и проукраинска демонстрации

По материала работи: Ставри Таргов
Одеса, 1 г. по-късно: „Няма да забравим, няма да простим”

Одеса днес почита паметта на 48 души, повечето проруски активисти, загинали преди година в сблъсъци и в пожар в Дома на профсъюзите, съобщи Франс прес.

Няколкостотин души участваха общо в двете демонстрации - проруска и проукраинска, които започнаха по обед под зоркото наблюдение на полицията в Одеса.

"Няма да забравим, няма да простим" и "Няма да дойде фашизмът" скандираха събралите се на площад "Куликово поле", където 42-ма проруски демонстранти загинаха на 2 май 2014 г. от задушаване с въглероден оксид или скачайки от сградата на профсъюзния дом, която се подпали при сблъсъците с проукраински демонстранти.

Участниците в митинга поднесоха цветя, венци, снимки на загиналите и запалиха свещи в тяхна памет, отбеляза ТАСС. Развявайки украински знамена, няколкостотин души се събраха на площад "Соборна" в центъра на Одеса, където шест проукраински демонстранти бяха застреляни от проруски демонстранти с качулки на главата, няколко часа преди сблъсъците на "Куликово поле", при които избухна пожарът.

Масовите безредици в Одеса започнаха с шествието, организирано от харковски футболни ултраси, активисти на "Десен сектор" и представители на т.нар. сили за самоотбрана на Майдана, припомня ТАСС. В центъра на града избухнаха сблъсъци между поддръжници и противници на движението "Евромайдан".

След това радикали разтуриха и подпалиха палатков лагер на "Куликово поле", където активисти на движението "Антимайдан" събираха подписи за референдум за федерализация на Украйна. Активистите опитаха да се скрият в Дома на профсъюзите, а нападателите ги замеряха с бутилки със запалителна течност.

В следствие на възникналия пожар загинаха 42 души. Русия поиска вчера независимо и безпристрастно разследване на случая, в който според Москва става дума за жестоко престъпление, извършено от украински националисти неонацисти, съобщава dnes.bg, цитирайки БТА.

Черно море

Коментари

Новини Варна