IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Свят
18:50 | 3 май 2015
Обновен: 02:19 | 27 април 2024

Нови сражения в Източна Украйна въпреки примирието

Украинските позиции са били обстреляни 16 пъти от вчера насам

По материала работи: Деян Михайлов
Нови сражения в Източна Украйна въпреки примирието

Сраженията в Източна Украйна рязко са се активизирали през уикенда въпреки примирието, съобщиха украинските власти, цитирани от Франс прес.
Украински войник и цивилен гражданин са били убити през последните 24 ч, а шест души са били ранени, съобщи украинският военен говорител Андрий Лисенко на пресбрифинг в Киев днес.
Според него украинските позиции са били обстреляни 16 пъти от вчера насам, като проруските сепаратисти са използвали тежки оръжия с калибър над 100 мм, които би трябвало да са изтеглени от фронтовата линия съгласно Минското споразумение от февруари.
За първи път от няколко седмици кметството на Донецк, който е под контрола на сепаратистите, съобщава за артилерийски обстрел срещу града снощи и тази сутрин. Най-засегнати са кварталите Киевски и Петровски, недалеч от руините на Донецкото международно летище, което си остава една от горещите точки във въоръжения конфликт.
Медицинските власти в града съобщават за шестима ранени бойци на бунтовниците и на трима цивилни.
Представителят на т.нар. Донецка народна република в контактната група за мирното уреждане на конфликта Денис Пушилин заклейми "провокациите на украинските силовици" и каза, че се е стигнало до "прага на подновяване на пълномащабните военни действия". Той на свой ред обвини украинските сили, че са стреляли по града със снаряди калибър 120, 122 и повече, което "грубо нарушава Минските споразумения".
Стрелбата е идвала откъм населените пунктове Опитное и Авдеевка, които са под контрола на украинските сили. Има сериозни разрушения, нарушено е снабдяването с топла вода.

 

Коментари

Новини Варна