IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Свят
10:10 | 23 септември 2021
Обновен: 16:32 | 19 април 2024

Излагация! Надписът П+В=♡ върху колона в Хипостилната зала в Карнак

Българин е извършил нов вандалски акт върху историческа забележителност в чужбина

По материала работи: Слав Велев
Излагация! Надписът П+В=♡ върху колона в Хипостилната зала в Карнак

Българин е извършил нов вандалски акт върху историческа забележителност в чужбина – този път българи са изписали инициали на буквите си, вричайки се в любов, пише bgtourism.bg.

Надписът П+В=♡ върху колона в Хипостилната зала в Карнак е бил забелязан от група български туристи, които са останали потресени от следата на сънародника си. 

Българи не за първи път се опитват да „блеснат“ на исторически значими места по света. С надпис “Локо 2019” осъмна Хеопсовата пирамида, а на мемориалния комплекс в японския град Хирошима бе изписано „Локо София“. Колизеумът в Рим преди това стана жертва на българския футболист Благой Георгиев, който през 2015 г. беше хванат да изписва името на тогавашната си годеница Есмер.

Българи изписаха със спрей имената си Красимир, Даниела, Миглена… на Метеора.През последните години има редица заведени дела срещу български туристи, който са се опитали да увековечат имената си и любовта към своята любима, надрасквайки инициалите си върху световни забележителности.

Храмът в Карнак край Луксор (Karnak Temple) е втората от най-посещаваните забележителности в Египет, като отстъпва място единствено на пирамидите в Гиза. Този уникален огромен музей на открито се намира на около 500 км южно от столицата Кайро и е само на 2.4 км. в посока север от самия Луксор.

Около 30 фараона са допринесли за построяването на сгради, за да достигне в крайна сметка тези значителни мащаби и сложност на архитектурата, които не могат да се видят никъде другаде по света. Древните египтяни са наричали района около Карнак Ипет-Исут.

Строителството му започва още по времето на Средното египетско царство около 1900 г. пр.Хр. Това е ядрото, където постепенно започва да се оформя процъфтяващата по-късно столица на Египет – Тива. Близо 1500 г. са необходими на древните египтяни, за да бъде изграден целият комплекс.

Музеят представлява огромен конгломерат от разрушени храмове, параклиси, стълбове и други сгради.

Състои се от четири основни части (околности), разделени от оградни стени. Най-магнетичната забележителност тук е Големият храм на Амон.

Легендарната Хипостилна зала впечатлява с размерите си –  134 масивни каменни колони с височина между 15 и 21 м. се издигат в помещението.

Всеки от стожерите е толкова огромен, че са нужни около 6 човека, за да го обхванат с ръце. Особено впечатляващи са сфинксовете на Рамзес ll и голямата празнична зала на Тутмос III. Следва гранитното светилище, което е обител на Бога. Именно там се провеждат церемониите, там се съхранява лодката, която служи за пренасяне на божеството по време на шествията.

От всички гробници в комплекса само той е отворен за свободни посещения.  Останалите три части, посветени на другите владетели от свещената тиванска триада - Мут и Хонсу, са затворени за публиката.

Всяка вечер тук се изнася популярното в цял свят шоу Звук и светлина.

Коментари

Новини Варна