IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Свят
10:32 | 7 май 2015
Обновен: 08:00 | 27 април 2024

Великобритания гласува на избори с несигурен резултат

Британците трябва да решат кой ще управлява страната през следващите 5 г.

По материала работи: Златина Добрева
Великобритания гласува на избори с несигурен резултат

Британските гласоподаватели днес трябва да решат кой ще управлява страната през следващите пет години във вот, чийто изход остава несигурен, след като социолозите не можаха да определят категоричен победител.

Изходът от днешните избори в петата най-голяма икономика в света биха могли да доведат до слабо правителство, заради липсата на категоричен победител, до референдум за членството в ЕС и да подпалят още повече шотландските амбиции за отделяне.

"Това състезание ще бъде с най-близките резултати, което някога сме виждали", каза лидерът на Лейбъристката партия Ед Милибанд, който е един от възможните бъдещи премиери на страната. "Ще бъде до последната минута", каза още той, цитиран от агенция Ройтерс.

В същото време настоящият премиер Дейвид Камерън заяви, че единствено Консервативната партия ще може да излъчи стабилно правителство "Всички други опции ще завършат в хаос", каза той. Ако нито една от водещите две партии не спечели голямо мнозинство в петък ще започнат преговорите с някои от по-малките партии за съставяне на коалиция.

Агенция Ройтерс допълва, че подобни разговори биха могли да образуват коалиция, като тази, с която Камерън управлява през последните пет години - с центристите от Либерал-демократическата партия. Липсата на ясен фаворит може да доведе и до несигурно правителство на малцинството, което от своя страната да стане повод за сделки с други партии за гарантиране на подкрепа в ключови гласувания.

От последните социологически проучвания, публикувани преди гласуването, три показват, че двете основни партии на консерваторите и лейбъристите са с равни резултати. Други три дават минимална преднина на Консервативната партия, а едно дава предимство на лейбъристите.

Ако не може да бъде излъчено стабилно правителство, Великобритания може да се изправи пред политическа нестабилност и дори пред възможни предсрочни избори, посочва БГНЕС.

Урните отварят врати в 7 часа местно време и ще затворят в 10 часа. Очаква се първите резултати от гласуването да станат ясни в ранните часове на петък.

Коментари

Новини Варна