IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Свят
13:45 | 12 ноември 2021
Обновен: 17:56 | 23 април 2024

Новите коли с вградени дрегери. Качваш се поркан и автомобилът блокира. Това е!

Кога ли ще влезе в сила новата технология?

По материала работи: Ставри Таргов
Новите коли с вградени дрегери. Качваш се поркан и автомобилът блокира. Това е!

Всички нови автомобили в САЩ ще трябва да бъдат оборудвани с устройство, откриващо алкохол в кръвта на шофьора, съобщава Washington Post.

Изданието допълва, че такава точка е включена в новия законопроект за инфраструктурата в страната, който предстои да бъде подписан от президента Джо Байдън.

В документа е посочено, че „смъртните случаи при шофиране след употреба на алкохол са приблизително 1/3 от катастрофите с фатален край в САЩ всяка година“. Само през 2019 година на територията на страната е имало 10 412 фатални инцидента, при които в кръвта на шофьорите е открит алкохол над позволената норма.

Според Застрахователния институт за пътна безопасност на САЩ (NHTSA), въвеждането на новата технология ще спаси живота на повече от 9500 човека на година. В законопроекта се казва, че „усъвършенстваната технология за предотвратяване на шофиране в нетрезво състояние трябва да бъде стандартно оборудване във всички нови пътнически моторни превозни средства“.

Посочва се още, че новите системи ще могат пасивно да следят поведението на водача и съответно да открият дали концентрацията на алкохол в кръвта му е твърде висока. Ако бъде открит такъв шофьор, системата ще трябва да предотврати или ограничи работата на превозното средство.

В законопроекта се посочва още, че новата технология трябва да стане стандартна за всички нови автомобили в страната през следващите 3 години. Този срок ще бъде напълно достатъчен, за да може производителите да реагират.

Нещата обаче може да се променят, като се предвижда и друг сценарий, според който система може да бъде въведена едва в края на десетилетието, пише automedia.investor.bg

Коментари

Новини Варна