IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Свят
19:22 | 8 май 2015
Обновен: 13:37 | 27 април 2024

Русия и Китай подписаха икономически и търговски споразумения за стотици милиони долари

Това стана по време на посещението на председателя на КНР Си Дзинпин в Москва

По материала работи: Ставри Таргов
Русия и Китай подписаха икономически и търговски споразумения за стотици милиони долари

Русия и Китай подписаха икономически и търговски споразумения за стотици милиони долари. Това стана по време на посещението на председателя на КНР Си Дзинпин в Москва, който е в руската столица за участие в юбилейните тържества по случай Деня на победата срещу хитлерофашизма.

Веднага след като пристигна в Москва, Си Дзинпин беше приет от руския президент Владимир Путин, който заяви, че днес Китай е стратегически, ключов партньор за Русия. Двамата лидери подписаха споразумение за сътрудничество между Евразийския икономически съюз и икономическия пояс, известен като „Път на коприната”, който предвижда създаването на транспортен, енергиен и търговски коридор между страните от Централна, Южна Азия и Европа. Китай участва в проекта с 40 милиарда долара.

Държавните газови компании на двете страни подписаха днес договор за доставките на природен газ за Китай по западния маршрут, обяви Владимир Путин.

Съгласно подписаното през май м.г. споразумение за годишни доставки на 38 милиарда куб. метра газ в продължение на 30 години по т. нар. източен маршрут, от руска страна вече е започнало строителството на газопровода. Много скоро ще стартира работата и на китайска територия, заяви Путин.

С китайска помощ ще бъде изградена високоскоростна железопътна линия между Москва и столицата на Татарстан Казан. Общата инвестиция е за един трилион рубли. Очаква се този проект да осигури 400 хиляди работни места.

Русия и Китай се договориха още за сътрудничество при създаването на общ проект за тежък хеликоптер и пътнически самолет, съобщава БНР.

Черно море

Коментари

Новини Варна