IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Свят
07:57 | 9 май 2015
Обновен: 13:36 | 27 април 2024

Засилиха мерките за сигурност на US базите

Случва се за първи път от 4 г.

По материала работи: Златина Добрева
Засилиха мерките за сигурност на US базите

Въоръжените сили на САЩ разпоредиха засилване на мерките за сигурност в базите си в страната, за първи път от близо четири години, поради общи заплахи у дома и в чужбина, се казва в изявление на Пентагона, цитирано от Ройтерс и Франс прес.

Полковник Стив Уорън, говорител на Пентагона, заяви, че решението не се базира на конкретни заплахи, а на общия климат в областта на сигурността, включително смъртта на двама души през уикенда, които откриха огън по съревнование за карикатури на пророка Мохамед в Тексас. Решението е било взето от адмирал Бил Гортни, командващ Северноамериканското военновъздушно-космическо командване (НОРАД), съобщава АФП.

Уорън подчерта, че повишеното равнище на сигурността ще изисква повече проверки на багажа на военни бази и постове, което може да доведе до по-дълги опашки и задръствания на места. САЩ използват пет-степенна система за сигурност, при която равнищата са от "нормално" до "Д", припомня АФП. Сега сигурността е повишена до степен "Б".

Последният случай, когато сигурността в базите в САЩ беше засилена, беше на 11 септември 2011 г. по повод десетата годишнина от нападението срещу Пентагона и кулите на Световния търговски център през 2001 г.

Коментари

Новини Варна