IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Свят
08:45 | 14 декември 2021
Обновен: 15:07 | 30 април 2024

Илюзията "лек Омикрон" угасна: Падна първата жертва на новия щам

Властите в Обединеното кралство повишиха нивото на опасност от коронавируса от трето на четвърто ниво

По материала работи: Ставри Таргов
Илюзията "лек Омикрон" угасна: Падна първата жертва на новия щам

Първият починал от Омикрон е регистриран във Великобритания, заяви Борис Джонсън пред Би Би Си. Премиерът коментира още, че новият вариант също води до хоспитализации и "най-доброто" е хората да се ваксинират с бустерна доза. Хората трябва да се разделят с идеята, че Омикрон е по-лек вариант на коронавируса, допълни Джонсън.

Досега се смяташе, че макар и по-силно заразен и лесно разпространяващ се дори след имунизираните с две дози, новият щам е сравнително по-безопасен по отношение на тежко боледуване и фатален край. Първите данни от РЮА сочеха, че той не води прием в болница или смърт.

Още вчера Борис Джонсън призова британците да си поставят бустерна доза до края на месеца. "Инфекциите от силно заразния вариант на коронавируса се удвояват на всеки два-три дни и настъпва приливна вълна от Омикрон", каза той в телевизионно изявление.

"Опасявам се, че сега вече е ясно, че две дози ваксина просто не са достатъчни да дадат нивото на защитата, от която се нуждаем". Досега на Острова бустерите бяха достъпни за определени групи, но вече ще може да ги получи всеки над 18 г.

Властите в Обединеното кралство повишиха нивото на опасност от коронавируса от трето на четвърто ниво (от общо пет нива), заради разпространението на Омикрон, предаде Би Би Си, цитирани от Нова телевизия. Решението беше обявено от главните здравни инспектори на Англия, Северна Ирландия, Уелс и Шотландия.

"Първоначалните анализи показват, че щамът Омикрон се разпространява много по-бързо от варианта Делта и, че ефикасността на ваксините за предотвратяване на инфекцията намалява в случая на новия вариант.

През следващите седмици ще се появят повече данни за това колко опасен е новият щам, но вече са установени случаи на хоспитализация на заразени с Омикрон, които вероятно ще се увеличават бързо", се казва в съвместното изявление на здравните експерти.

Те призоваха обществеността да носи медицински маски на обществени места, да си прави редовно безплатни тестове за коронавирус и да се самоизолира, ако развие симптоми на заболяването.

Заради ковид ограниченията в много европейски държави продължават протестите. В Чехия демонстрацията беше насочена срещу задължителна ваксинация на пенсионери, военни, здравни работници, полицаи и пожарникари, съобщи БНТ. Мярката беше наложена от отиващото си правителство на премиера Андрей Бабиш и трябва да влезе в сила през март. Демонстрацията протече без спазване на физическа дистанция и без носене на маски. Малко над 60% от населението на Чехия е напълно ваксинирано срещу COVID-19.

От вчера в Гърция влезе в сила задължително ваксиниране на хората над 60 години. Сертификатите на ваксиниранираните на възраст над 60 години ще се анулират, ако те не си поставят бустерна доза. Вече нямат достъп до обществени места и работа без антигенен тест поне два пъти на седмица.

За всеки месец ще се глобяват със 100 евро. Досега в Гърция са регистрирани 5 случая на заразени с Омикрон – 3 на остров Крит и 2 - в Атина.

Португалия пък привлече вниманието на света с високия си процент ваксинация - 98%. Страната е абсолютен шампион по брой имунизирани в Европа и заема челни позиции в световен мащаб.
 
СВЯТ

Най-новият вариант на коронавируса Омикрон е установен в 63 държави по света, съобщи Световната здравна организация, след като в четвъртък беше обявено разпространение в 57, съобщава "Сега".

Коментари

Новини Варна