IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Свят
11:00 | 1 януари 2022
Обновен: 10:50 | 19 април 2024

Скопие иска репарации от "българския фашистки окупатор"

Тези договори още действат, казва историкът Тодор Чепреганов

По материала работи: Слав Велев
Скопие иска репарации от "българския фашистки окупатор"

Македония да потърси репарации от България, призовават историци в Скопие в статията "Репарации за военните щети, направени от българския фашистки окупатор" на Сашо Таневски и публикувана от "Нова Македония".

"Тези договори за репарации още действат", казва историкът Тодор Чепреганов. "Германия още ги плаща. Гърция по време на финансовата криза си поиска репарации от Германия. Това дава право на Македония да иска такива от България, на базата на Парижкия мирен договор от 1945 г. След като не са платили когато трябва, трябва да ги подсетим точно какво са правили на наша земя по време на Втората световна война", допълва той.

Според него България, като притиска Македония, се опитва да избърше собственото си фашистко минало.

"Това, което прави България е безобразие от нейна страна. На всички е ясно, че те бяха фашисти през Втората световна война. И от тук пратиха македонските евреи в лагерите. Сега искат да изперат собственото си минало. На Парижката мирна конференция договорите са сключвани с фашистка България. Ако ние пренебрегнем този факт, това поставя под въпрос дали въобще сме имали антифашистка война, след като тук е нямало фашисти. Ако е нямало фашисти в Македония, значи не е имало в Гърция, в Сърбия... Твърдят, че са били само администратори и само са управлявали територията. При това целият холокост се прехвърля върху македонците. След като те са администрирали, а тези, които са работели за тях - македонски граждани са пращали евреите на смърт. Те се опитват да изтрият злото, което са направили на Македония и да изтрият собственото си фашистко минало. Ако няма фашизъм, няма репарации. Това е първо изкривяване на тезите им", завършва Чепреганов.

Според професорката от Института по национална история Наташа Колар, проблемът е в политиците.

"Няма политическа воля да се поискат тези репарации. Имаме исторически документи, договори, материали за това", казва тя.

Колар допълва, че в България има документи, които потвърждават действията на окупатор в Скопие.

"Просто няма чуваемост между научните институции и политическата номенклатура. Трябва концепция, с която да се защитим от нападките на българите", настоява тя.

Коментари

Новини Варна