IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Свят
10:21 | 12 май 2015
Обновен: 21:14 | 27 април 2024

US журналист: САЩ изкривиха информацията за убийството на Бин Ладен

Терористът бил задържан от пакистанското разузнаване

По материала работи: Златина Добрева
US журналист: САЩ изкривиха информацията за убийството на Бин Ладен

Известният американски журналист Сеймур Хърш обвини правителството на САЩ в изкривяване на обстоятелствата около смъртта на лидера на "Ал Кайда" Осама бин Ладен през 2011 г.

Според версията на Хърш Бин Ладен не се е укривал на свобода в Пакистан, както гласи официалната версия на американските власти, а е бил задържан от пакистанското разузнаване (ISI), което го е използвало като лост за натиск върху силите на "Ал Кайда", пише Би Би Си.

Сътрудник на пакистанското разузнаване съобщил на американските власти къде се намира Бин Ладен и за информацията според американския журналист този човек е получил 25 млн. долара.

Според официалната версия на САЩ Бин Ладен е убит на 2 май 2011 г. при спецоперация, след което тялото на лидера на "Ал Кайда" е било погребано в Арабско море.

Хърш обаче твърди, че всъщност тялото на Бин Ладен с няколко дупки от куршуми в главата е било хвърлено от хеликоптер над планината Хиндукуш.

По думите на носителя на наградата „Пулицър“ писателя Сеймур Хърш операцията, при която е убит лидерът на Ал Кайда, не е била таен и рискован ход на американците, а съвместна операция на военните разузнавания на Пакистан и САЩ.

Журналистът казва, че е научил тези подробности от анонимен източник, след което се е консултирал с двама военни от командването на специалните операции на САЩ, както и с източници от Пакистан.

Това разобличаване на героичната операция, превърнала се в апотеоз на външната политика на Барак Обама, предизвика вълна от обвинения срещу Хърш както в САЩ, така и в Пакистан – казват, че той няма достатъчно улики и прави спорни заключения.

„Твърдението, че операцията, при която беше убит Осама бин Ладен, е била проведена не само от американците, е абсолютна лъжа“, заяви представителят на Белия дом Нед Прайс, който добави, че казаното от Хърш съдържа неточности и безпочвени изводи.

Основното послание в публикацията на Хърш в London Review of Books е, че от 2006 г. Бин Ладен се е намирал в Аботабад под контрола на Пакистан и с финансовата подкрепа на Саудитска Арабия.

Коментари

Новини Варна