IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Свят
15:00 | 18 февруари 2022
Обновен: 07:25 | 23 април 2024

САЩ каза нова дата за руската инвазия в Украйна

Москва не изтегля войските си, смята Вашингтон

По материала работи: Слав Велев
САЩ каза нова дата за руската инвазия в Украйна

Нов етап в напрежението заради Украйна. Назрява информационна война след обстрела над детска градина в село в Луганск.

Белият дом твърди, че Русия ще нападне Украйна на 20 февруари. Москва пък показа нови доказателства, че изтегля войските си. По-късно днес ще има и извънредна онлайн среща между американския президент и Европейския съюз, предаде Bulgaria ON AIR.

Русия разпространи ново видео, в което показва изтегляне на нейните военни части, разположени близо до украинската граница. Според официалните кадри танкове се връщат обратно в поделенията. Изтеглени са и бомбардировачи от анексирания украински полуостров Крим.

Според Белия дом обаче, Русия не само, че не изтегля войниците, но и е разположила нови 7000. Източник твърди, че има нова дата за руска инвазия - от първоначалната 16 февруари, сега тя е 20 февруари. Тогава ще приключат съвместните руско-беларуски обучения.

Американският президент Джо Байдън посочи, че напрежението не спада.

"Много висока е опасността от руско нахлуване. Те не изтеглят силите си. Имаме причина да смятаме, че те са започнали операция под прикритие, за да имат извинение за нахлуване. Всички индикации, които имаме, сочат, че те се готвят да влязат в Украйна и да я нападнат", изтъкна той.

Москва отрича да има такива планове и въпреки новите кадри не успява на убеди Запада. След обстрела в село в отцепилата се република Луганск, Киев и Москва се обвиняват взаимно.

Кремъл обяви вчера, че е силно обезпокоен от двете минометни атаки в Луганск и следи ситуацията отблизо.

Очаква се държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен да се срещне с руския външен министър Сергей Лавров следващата седмица, ако Русия не нападне Украйна, съобщиха от Държавния департамент.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Коментари

Новини Варна