IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Свят
16:00 | 22 февруари 2022
Обновен: 11:55 | 25 април 2024

Европа представи санкциите си срещу Русия

Решението на Путин е незаконно и неприемливо, смятат европейските лидери

По материала работи: Слав Велев
Европа представи санкциите си срещу Русия

Решението на Руската федерация да признае за независими образувания украинските области Донецк и Луганск и да изпрати руски войски в определени техни райони е незаконно и неприемливо. То нарушава международното право, териториалната цялост и суверенитета на Украйна, международните ангажименти на Русия и допълнително ескалира кризата. Това се казва в Изявление на председателите на Европейската комисия и Европейския съвет относно руската агресия срещу Украйна.

Двамата председатели приветстват твърдото единство на държавите членки и тяхната решимост да реагират силно и бързо на незаконните действия на Русия в тясно сътрудничество с международните партньори.

Днес в 16 ч. под председателството на върховния представител ще се проведе неофициална среща на министрите на външните работи от ЕС. По-късно този следобед след срещата ще бъде официално внесен първият пакет от санкции.

След това съответните органи ще се срещнат, за да финализират незабавно пакета.

Пакетът съдържа предложения за санкции:

·насочени към лицата, участвали в незаконното решение,

·насочени към банки, които финансират руски военни операции и други действия в тези територии,

·насочени към руската държава и руското правителство и способността им за достъп до капиталовите и финансовите пазари и услуги на ЕС, за да се ограничи финансирането на агресивни и водещи до ескалация на напрежението политики,

·насочени към търговията на двата отцепнически региона с ЕС, за да се гарантира, че отговорните лица усещат ясно икономическите последици от своите незаконни и агресивни действия.

ЕС е подготвил допълнителни мерки и, ако е необходимо, е готов да ги приеме на по-късен етап в зависимост от по-нататъшното развитие на обстановката.

Двамата председатели, подкрепяни от върховния представител, продължават да следят отблизо събитията на място и да се консултират с други лидери от ЕС и международни партньори.

Съюзът остава в пълна солидарност с Украйна и е единен в подкрепа на нейния суверенитет и териториална цялост.

Подкрепяме и ще продължаваме да подкрепяме Украйна и нейния народ.

Коментари

опетков ( преди 2 години )
малка от вината на вожда им. Действията на Путин много приличат на тези на Хитлер през 1938г.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
опетков ( преди 2 години )
Мерките са твърде ялови и няма да дадат никакъв резултат. Направо казано са смешни. Трябва да се забрани на всички руснаци да посещават страни от ЕС. Намиращите се на територията на ЕС да бъдат екстрадирани, без изключение. Не можем да правим разлика между режима на Путин и простия руснак. Всички са шовинисти и с удоволствие биха разстреляли всеки срещнат европеец. Мозъците им са достатъчно промити, за да ги смятаме за нормални хора. След като са избрали и поддържат този режим, вината им е не по
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 1 rate up comment 0
Новини Варна