IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Свят
14:30 | 22 февруари 2022
Обновен: 07:03 | 29 април 2024

Ответен удар: Войски на САЩ потеглят към България. Реакции и санкции срещу Путин

Германия спира "Северен поток 2"

По материала работи: Слав Велев
Ответен удар: Войски на САЩ потеглят към България. Реакции и санкции срещу Путин

Автомобилна техника и личен състав от Сухопътните войски на САЩ в Европа ще преминат на 22 и 24 февруари по националната пътна инфраструктура от Румъния до учебен полигон Ново село. Те ще бъдат ескортирани от екипи на служба "Военна полиция", съобщиха от Министерството на отбраната.

Предислокацията на до 150 американски военнослужещи и на бойна и спомагателна техника е във връзка с участието им в съвместната българо-американска подготовка "Joint Training".

В нея участват сили и средства от Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия.

Съвместните учения повишават боеспособността на българските въоръжени сили и допринасят за оперативната съвместимост в национален и в съюзен формат.

Германският канцлер Олаф Шолц заяви, че спира проекта за газопровод "Северен поток 2" с Русия в отговор на признаването от страна на Москва на два отцепнически региона в Украйна.

Шолц уточни, че е поискал спиране на процеса на разглеждане на проекта от германския регулаторен орган.

"Това звучи технически, но е необходимата административна стъпка, за да не може да има сертифициране на газопровода, а без това сертифициране "Северен поток 2" не може да започне да функционира", каза германският канцлер, цитиран от БГНЕС.

Олаф Шолц предупреди Русия, че решението за спиране на проекта "Северен поток 2" е само една "конкретна" стъпка и че могат да последват допълнителни санкции.

"Има и други санкции, които можем да въведем, ако бъдат предприети допълнителни действия, но засега става въпрос за това да направим нещо много конкретно", обясни той пред журналисти. 

Единен отговор и остри реакции предизвика решението на руския президент Владимир Путин да признае за независими двете отцепили се републики в Източна Украйна. Указ за санкции вече е подписан от Вашингтон, а в ранния следобед ще стане ясно и точно какви санкции ще наложат Европейският съюз и Великобритания.

Още докато не беше приключила речта на Путин, Европа и САЩ дадоха единен и категоричен отговор - осъдиха подписването на указа за двете области и съобщиха, че ще наложат санкции, предаде кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Брюксел Теодора Георгиева.

От Вашингтон вече казаха, че спират икономическите си отношения в Луганск и Донецк. Категорична реакция дойде от Брюксел.

"Макар да не мога да нарека разполагането на войски от Москва в сепаратистките региони пълно нашествие, Европейският съюз счита региона за територия на Киев и руските войски са на украинска земя", заяви върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел.

Ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел и председателят на Европейската комисия в съвместно изявление обещаха да отговорят със санкции на признаването на независимостта на двете републики.

Френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Олаф Шолц бяха първите лично информирани от Путин за решението му, още преди така обсъжданото телевизионно обръщение. Реакциите от Франция и Германия бяха единодушни.

"Осъждаме решението на Владимир Путин да признае независимостта на проруските сепаратистки региони в Източна Украйна и призоваваме за "целенасочени европейски санкции" срещу Москва", подчерта Макрон.

Речта на Путин съвпадна с извънредно заседание на украинския Съвет по сигурност и отбрана. Последва и светкавична реакция от президента на Украйна Володимир Зеленски, а след това и обръщение към нацията.

Киев изброи, че Москва нарушава международното право, устава на ООН, суверенитета и териториалната цялост на Украйна в рамките на международно признатите ѝ граници.

"Ние сме на собствена земя. Не се страхуваме от нищо и от никого. Не дължим нищо на никого. И няма да дадем нищо. И сме сигурни в това. Сега не е февруари 2014 г., а февруари 2022 г.  Друга страна, друга армия. Единствената ни цел е мирът в Украйна", посочи той.

Зеленски обвини Русия, че пречи на мирните преговори и отхвърли всяка възможност за териториални отстъпки. Същата реакция дойде и от САЩ. Джо Байдън подписа указ, насочен към забрана на инвестициите, търговията и финансирането на ДНР и ЛНР.

"Удължавам извънредното положение, като заключаваме, че признаването от Руската федерация на т. нар. Донецка народна република и Луганска народна република противоречи на задълженията на Русия по споразуменията от Минск, заплашва мира, стабилността, суверенитета и териториалната цялост на Украйна и по този начин представлява необичайна и изключителна заплаха за националната сигурност и външната политика на Съединените щати", се казва в съобщение на Белия дом.

Турското външно министерство призова гражданите си да напуснат незабавно района на Източна Украйна и апелира за мирно решение на кризата. Анкара отдавна предлага и да посредничи в конфликта.

А премиерът на Великобритания научи за признаването на ДНР и ЛНР от Русия по време на пресконференция. Борис Джонсън прекъсна речта си, за да говори по телефона със Зеленски.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Коментари

Новини Варна