IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Свят
15:20 | 1 март 2022
Обновен: 18:47 | 15 май 2024

BMW, Mercedes, Audi... Колко ще се чака за нова кола през 2022-ра?

Посочените срокове са за един от най-големите пазари в Европа - и не са много оптимистични

По материала работи: Слав Велев
BMW, Mercedes, Audi... Колко ще се чака за нова кола през 2022-ра?

Кризата с електронни компоненти и пандемията от коронавируса продължават да се отразяват зле на автомобилната индустрия. Това доведе на липса на нови коли на пазара и сериозно увеличение на сроковете им за доставка на крайните клиенти. А те определено не искат да чакат, но в случая нямат избор.

Британското издание Auto Express направи проучване сред представителите на големите автомобилни производители в страната. В него те посочват ориентировъчни срокове за доставката на нов автомобил, ако сега той бъде поръчан. Те се горе-долу същите и на повечето пазари в ЕС, въпреки че за Острова се правят автомобили с десен волан. Ето какво казват водещите компании, пише AutoMedia

Audi: Германската фирма не беше в състояние да посочи точни срокове за доставка на нови автомобили, тъй като наличността на моделите постоянно варира. Затова и срокът зависи от конкретния автомобил, който клиентът търси.

BMW: Клиентите, които поръчват ново BMW, в момента са изправени пред средно време за изпълнение на поръчката им от 20 до 24 седмици (5-6 месеца). При електрическите и хибридни модели на марката, които се радват на огромно търсене, този срок може да бъде увеличен.

Citroen: Французите твърдят, че клиентът ще получи някой от основните модели в „разумен  период от време“, в зависимост от избрания цвят и спецификация. Наличността на електрически и plug-in хибридни модели е голяма, като всички e-C4, e-Berlingo, e-SpaceTourer и C5 Aircross Plug-in Hybrid могат да бъдат доставени през първата половина на 2022 г.

Dacia: Всеки, който поръча ново Sandero, Sandero Stepway или Duster сега във Вели4кобритания, трябва да го получи преди края на август. Предварителни поръчки се приемат и за новия Jogger, като в Dacia очакват неговите доставки да започнат преди края на август. Румънската марка има достатъчно коли на склад, така че клиентът моге да получи нов автомобил, стига да не е придричив към спецификациите. 

Fiat/Abarth: Всички поръчки за нови модели Fiat и Abarth, направени днес, трябва да бъдат изпълнение първата половина на 2022 г. Дилърите разполагат със склад на някои модели, така че клиентите могат да получат Fiat или Abarth по-рано от това, ако желаят да направят компромис със спецификацията. 

Ford: Всеки, който поръча нов Ford, трябва да е подготвен за чакане от 3 до 7 месеца, в зависимост от модела. Fiesta, например, се доставя за 4-5 месеца, а EcoSport – за 3 месеца. При електрическия Mustang Mach-E срокът е 6-7 месеца

Honda: Клиентите на японската марка могат да поръчат всяка нова кола от цялата гама на марката за доставка до края на март. Компанията има достатъчно коли на разположение на дилърите, така че е възможно и незабавна доставка, ако клиентът няма нищо против цвета или нивото на оборудване, които ще получи. 

Hyundai: Сроковете за доставка на нови автомобили варират в зависимост от моделите. Марката поддържа своите дилъри в течение с най-новата информация за производството и наличността, така че клиентите са посъветвани да се обръщат към тях. Наличността на нови коли в мрежата обаче е силно ограничена.

Jaguar: Британският прозиводител посочва, че сроковете зависят от конкретния модел. Дилър от Югоизточна Англия обаче призна, че за нов I-Pace трябва да се изчака минимум 6 месеца. 

Land Rover: И тук сроковете за доставка варират в зависимост от модела, като ориентировъчно се посочва между 6 и 12 месеца. При дилърите на марката почти няма налични автомобили.

Mazda: Понастоящем повечето модели се предлагат за доставка до края на март, но от компанията предупреждават, че тези срокове най-вероятно ще се променят. Въпреки това, от Mazda гарантират на клиентите си, че всяка поръчка ще бъде изпълнена до юни.

Mercedes-Benz: Както при много други марки, Mercedes също предлага различни срокове за изпълнение, като те зависят от модела. Що се отнася до наличностите на дилъра, компанията твърди, че има добър избор от електрически модели. 

MINi: Всички нови MINI, поръчани днес, ще бъдат произведени през юни, посочват от компанията, добавяйки, че все пак е възможно някои модели да се забавят до юли. Наличността при дилърите е сериозно ограничена.

Nissan: При японската марка сроковете за доставка също варират, като зависят силно от наличностите при отделните търговци. Ако клиентите желаят да бъдат гъвкави, тогава поръчките могат да бъдат изпълнени за няколко дни или седмици. 

Kia: Повечето нови модели на Kia имат срок за изпълнение от 8-16 седмици, твърдят от представителството на. Изцяло новият Sportage, както и вариантите на Ceed се доставят точно за 8 седмици. При  EV6 и Sorento обаче се чака дори поече от 16 седмици.

Peugeot: Доставките на 208, 2008 и 508 се изпълняват за 5 месеца, но от компанията посочват, че тези срокове може да бъдат повлияни от избора на специален цвят или оборудване на автомобила.

Renault: Всички нови поръчки на Renault, направени преди края на февруари, ще пристигнат преди август, твърдят от френската фирма. Mégane E-Tech излиза в продажба през април, като първите доставки от него трябва да пристигнат през септември. Renault има няколко нови коли на склад при своите дилъри за клиенти, които са готови да направят компромис по отношение на модела и спецификациите.

Skoda: Поръчките, направени през февруари за Skoda Fabia, Kamiq, Superb и Kodiaq, ще пристигнат преди края на август, потвърдиха от компанията, като потвърдиха, че запасите им от налични коли са почти изчерпани.

Toyota/Lexus: Сроковете за доставка на нови автомобили Toyota и Lexus се променят всеки ден и затова техните представители не могат да се ангажират с точна информация.

Opel/Vauxhall:  Моделите Corsa, Mokka и Crossland, включително електрическите варианти на първите два, се доставят за 2-3 месеца. При Astra, Grandland и Insignia сроковете са по-дълги – 3-4 месеца.

Volvo: По-голямата част от поръчаните сега нови Volvo ще бъдат произведени през юни и готови за доставка през юли. Шведският производител подчерта, че доставянето на моделите, произведени в Китай (XC60 plug-in хибрид и S90) и САЩ (S60), ще отнеме няколко седмици повече. Наличността при дилърите е малка.

Volkswagen: Германската компания отказа да предостави срокове за изпълнение на поръчка като посочи, че това зависи от конкретния модел. Същото важи и за компанията SEAT.

Още новини от света на автомобилите четете на AutoMedia

Коментари

Новини Варна