IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Свят
12:30 | 5 март 2022
Обновен: 06:04 | 6 май 2024

Елизабет II с щедър жест към Украйна

Володомир Зеленски благодари с пост в Туитър на британското кралско семейство

По материала работи: Слав Велев
Елизабет II с щедър жест към Украйна

Снимка: Getty Images

Кралица Елизабет II показва подкрепата си към Украйна. 95-годишният монарх на Великобритания е направила щедро дарение към страната, която в момента се бори с инвазията на Русия. Новината беше потвърдена от Комитета за спешни случаи на Украйна, който написа съобщение в социалните мрежи, с което благодари на кралското семейство. „Много благодарим на Нейно Величество кралицата за продължаващата ѝ подкрепа към Комитета за спешни случаи и за щедрото ѝ дарение към хуманитарния му отдел“, написаха от организацията.

Кралица Елизабет е поредният член на кралското семейство, който открито показва подкрепата си към Украйна. В сряда, 2 март, принц Чарлз и Камила се срещнаха с няколко украинци в Лондон. Видеа показаха, че херцогинята на Корнуол се разчувства при срещата си със съпругата на украинския посланик във Великобритания Вадим Пристайко. Въпреки сълзите в очите ѝ, Камила се опита да успокои дамата и заяви, че цялата страна се моли за Украйна и целия ѝ народ.

„Трябва да кажа, че със съпругата ми сме дълбоко трогнати от това, което чухме днес по време на срещата и от невероятната смелост, щедрост и твърдост на украинската общност пред лицето на такава ужасна агресия“, каза Чарлз в импровизирана реч. Той допълни, че молитвите и мислите на цялото му семейство са насочени към народа на Украйна в това тежко време. Малко по-рано синът на кралицата осъди атаката на Русия в речта си по време на празника на града в Лондон.

Принц Уилям и Кейт Мидълтън също изразиха своята подкрепа към Украйна, споделяйки съобщение в социалните мрежи. „През октомври 2020 година имахме честта да срещнем президента Володомир Зеленски и първата дама, за да научим техните надежди за бъдещето на Украйна. Днес заставаме зад президента и целия му народ, който смело се бори за своето бъдеще“, написаха херцозите.

Принц Хари и Меган Маркъл излязоха със свое съобщение още в началото на атаката, която започна на 24 февруари. „Принц Хари и Меган, херцогът и херцогинята на Съсекс, и всички ние във фондация Archewell заставаме зад народа на Украйна срещу това нарушаване на интернационалните и хуманитарните закони и насърчаваме всички световни лидери да направят същото“, гласеше съобщение, публикувано в сайта на организацията Archewell.

В четвъртък, 3 март, президентът Володомир Зеленски официално благодари на британското кралско семейство за откритата им подкрепа. В Туитър той написа, че заедно със съпругата си Олена са „благодарни на херцозите на Кеймбридж, че в това тежко време, когато Украйна се бори смело срещу руската инвазия, те застават зад нашата страна и подкрепят смелите ѝ граждани. Доброто ще победи“.

По принцип кралското семейство на Великобритания не се меси много в политическите въпроси на други страни, като се опитва да запази неутралитет. Непредизвиканата руска атака срещу Украйна обаче промени това, като тя успя да обедини целия свят. Швейцария дори наруши своя статут на неутрална държава за първи път от 500 години, за да осъди действията на Владимир Путин. Русият президент дори успя да обедини талибаните и мирния свят, които заедно застанаха срещу него.

Коментари

Новини Варна