IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Свят
10:11 | 15 май 2015
Обновен: 22:39 | 28 април 2024

ИД нарече арабските лидери кучета пазачи

Ислямът никога не е бил религия на мира, заяви Ал Багдади

По материала работи: Златина Добрева
ИД нарече арабските лидери кучета пазачи

Групировката "Ислямска държава" разпространи аудиопослание на лидера си Абу Бакр ал Багдади, за когото преди шест месеца бе съобщено, че е ранен, съобщиха осведомителните агенции.

Гласът от записа, поместен на сайтове на екстремистите, прилича на гласа на Ал Багдади, но засега не може да се каже със сигурност дали наистина говори той.

Ал Багдади призовава всички мюсюлмани, където и да живеят по света, да грабнат оръжия и да се бият на страната на провъзгласения от групировката "халифат".

В обръщението се споменава ръководената от Саудитска Арабия въздушна операция срещу шиитските бунтовници в Йемен, която започна на 26 март, и остро се критикува саудитското кралско семейство.

Мюсюлманите са призовани да отидат да живеят в "халифата", обявен от "Ислямска държава" и да се включат в борбата на джихадистите, където и да се намират по света, понеже това е "дълг на всеки мюсюлманин".

"Ислямът никога не е бил религия на мира. Ислямът е религия на борбата", казва Ал Багдади и добавя, че войната, която сега водят джихадистите, не е война само на "Ислямска държава", а на всички мюсюлмани.

Последното предполагаемо аудиопослание на Ал Багдади бе разпространено през ноември, няколко дни след като иракски официални представители казаха, че той е бил ранен при въздушен удар по иракски град близо до сирийската граница.

В сегашното си послание Ал Багдади заклеймява арабските лидери, нарича ги "кучета пазачи" и казва, че войната в Йемен ще сложи край на управлението на саудитското кралско семейство, пишат БТА и днес.бг.

Коментари

Новини Варна