IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Свят
16:30 | 25 март 2022
Обновен: 05:20 | 1 май 2024

Джонсън: Британската армия в България е само началото 

Трябва да подкрепим една свободна и демократична Украйна, заяви премиерът

По материала работи: Слав Велев
Джонсън: Британската армия в България е само началото 

Снимка: Bloomberg.com

На извънредна среща на високо равнище в Брюксел, посветена на войната в Украйна, Алиансът подписа споразумение за сформиране на четири нови бойни групи в България, Унгария, Румъния и Словакия, като в България пристигат 150 британски военнослужещи.

Те ще се присъединят към 40 000 военнослужещи под прякото командване на НАТО в Европа, които вече са близо 10 пъти повече от броя, с който Алиансът разполагаше преди войната в Украйна.

"Засилваме подкрепата си за страните от НАТО на предна линия, като изпращаме ново разполагане на британска войска в България в допълнение към удвояването на нашите войски както в Полша, така и в Естония. Това е само началото. Трябва да подкрепим една свободна и демократична Украйна в дългосрочен план", заяви британският премиер Борис Джонсън, цитиран от dnes.bg.

Съединените щати вече се съгласиха да предоставят механизирана пехотна рота "Страйкър" за българското подразделение, което ще има до 1000 военнослужещи.

Коментари

Новини Варна