IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Свят
15:15 | 2 април 2022
Обновен: 18:51 | 27 март 2024

Папата разкритикува Путин

За първи път Той отправи реч в Малта

По материала работи: Слав Велев
Папата разкритикува Путин

Папа Франциск за първи първи път имплицитно разкритикува руския президент Владимир Путин заради неговото нашествие в Украйна, предадоха световните агенции.

В реч пред властите на Малта, където по-рано днес той пристигна на двудневна визита, папата заяви, че "някакъв човек с власт" подклажда конфликти, воден от националистически интереси.

"От изтока на Европа, от земята на изгряващото слънце, мрачните сенки на войната сега се разпростират. Ние мислехме, че инвазиите на други страни, дивашките улични битки и ядрените заплахи са мрачни спомени от едно далечно минало", заяви папата пред малтийските власти. "Но ледените ветрове на войната, които носят само смърт, разрушение и ненавист, пометоха мощно живота на много хора и засегнаха всички нас", подчерта той.  "Отново някакъв човек с власт, тъжно озовал се в плен на анахроничния повик на националистическите интереси, провокира и подклажда конфликти", заяви папата.

И преди това на няколко пъти папата силно осъди неоправданата агресия и жестокостите на войната. Но директно той визира Русия само в молитви, като например тази, произнесена по време на глобално събитие за мир на 25 март.

"Нека нощта на войната, която се е спуснала над човечеството, да не позволява на мечтата за мир да увехне", заяви още папата днес.

По-рано в самолета, напът за Малта той каза, че обмисля пътуване до Киев. Но не навлезе в повече подробности. Папата бе поканен да посети Украйна от украинския президент Володимир Зеленски, от кмета на Киев Виталий Кличко, от посланика на Украйна във Ватикана Андрий Юраш и от украински висши духовници.

В речта си пред малтийските власти, която папата произнесе в президентския дворец в малтийската столица Валета, той спомена и за миграцията, предаде Франс прес. Папата прикани за глобални и споделени отговори пред спешно нарастващата миграционна нужда. Призивът бе отправен в момент, в който милиони хора бягат от войната в Украйна.  "Разширяването на спешната миграция - нека си помислим за бежанците от мъченическа Украйна - ни приканва към големи и споделени отговори. Не е възможно някои страни да поемата бремето на целия проблем, докато други остават безразлични", каза папата.

Той разкритикува и споразумението, сключено между ЕС и Либия , което позволява на ЕС да връща мигранти в Либия и заяви, че Европа трябва да покаже човечност, като ги приема, предаде Асошиейтед прес. Той призова Средиземноморието да бъде театър на солидарността, а не предвестник на трагичното крушение на цивилизацията.

Той визираше седемгодишната програма на ЕС за обучаване на либийската брегова охрана, която патрулира бреговете на Либия в операция срещу трафикантите на мигранти и връща заловените мигранти обратно в Либия. Програмата бе одобрена и силно подкрепена от Италия и други страни на първа линия на миграционната вълна, но правозащитни организации я разкритикуваха и определиха като нарушение на правата на мигрантите. Те документираха и големи злоупотреби в лагерите за мигранти, в които са настанявани върнатите мигранти в Либия. Сега Франциск сравни тези центрове за мигранти с концентрационни лагери и разкритикува ЕС за съучастничеството му за извършените издевателства.

"Цивилизованите страни не могат да одобряват заради своите собствени интереси безсрамни споразумения с престъпници, които поробват човешки същества", заяви папата и добави, че за жалост подобно нещо се случва. Той каза, че мигрантите не са вирус, от който хората трябва да се пазят, а хора, които трябва да бъдат приети. Папата припомни, че мигрантите не са заплаха и предупреди, че не трябва хората да се поддават на изкушението да издигат стени срещу тях.

Коментари

Новини Варна