IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Свят
16:45 | 13 февруари 2022
Обновен: 05:06 | 25 март 2024

Папата моли Всевишния за мир в Украйна

Видите ли екип на CNN там, войната значи започва, предупреждава Георги Марков

По материала работи: Слав Велев
Папата моли Всевишния за мир в Украйна

Снимка: GettyImages

Папа Франциск прикани събралото се на площад "Свети Петър" множество да отправи заедно с него мълчалива молитва за мир в Украйна и призова политиците да положат всички усилия за постигане на този мир, съобщиха световните информационни агенции.

"Новините от Украйна са много тревожни. Всички усилия в името на мира поверявам на застъпничеството на Дева Мария и на съвестта на политическите лидери. Да се помолим в тишина", каза папата по време на традиционната си неделна проповед. Множеството притихна за около половин минута, предаде Нова.

Главата на Римокатолическата църква неведнъж е призовавал за мир в Украйна, а миналия месец - на 26 януари, по негова инициатива се състоя международен ден на молитви за мир в тази страна.

Междувременно британският министър на отбраната Бен Уолъс обяви, че отменя ваканцията си заради развитието на ситуацията край границите на Украйна. Той написа за това в неделя в Twitter.

„Поради факта, че отлетях от Москва рано в събота сутринта и опасенията от влошаването на ситуацията в Украйна, отмених плановете си да прекарам дълъг уикенд в чужбина със семейството си и се връщам“, пише на страницата на министъра.

В петък Уолъс посети Русия, където се срещна с руския си колега Сергей Шойгу. В интервю, публикувано в събота вечерта за The Sunday Times, Уолъс нарече много вероятно предполагаемата инвазия на Русия в Украйна.

По-рано британският министър на отбраната Бен Уолъс заяви, че в напрежението около Украйна се долавя "полъх от Мюнхен", имайки предвид споразумението с нацистка Германия от 1938 г., което не успява да предотврати избухването на Втората световна война, предаде Франс прес.

Според Уолъс Русия може да започне офанзива по всяко време с около 130 000 свои военнослужещи, разположени по границата с Украйна. 

"Възможно е Путин просто да оттегли танковете си и всички да се приберем у дома, но от страна на някои хора на Запад се усеща полъх от Мюнхен", добави той.

Мюнхенското споразумение от 1938 г. позволява на нацистка Германия да анексира части от Чехословакия и остава в историята като символ на дипломатическата капитулация на европейските демокрации пред нацистите в годината преди избухването на войната.

Британският министър за Северна Ирландия Брандън Люис обясни, че колегата му Бен Уолъс е направил сравнение между дипломатическите опити в навечерието на Втората световна война и дипломатическите опити, които всички ние правим сега около Украйна.

"Преди Втората световна война имаше много дипломатически усилия, хората си мислеха, че има напредък, но това не беше така", каза днес Люис пред телевизия "Скай нюз".

"Обединеното кралство се надява на дипломатически изход, но може да се случи нещо много по-трагично", каза той.

Няколко кръга от разговори през последните дни не успяха да постигнат напредък в уреждането на кризата, която Западът определя като една от най-опасните след края на Студената война преди три десетилетия.

С коментар по темата излезе и бившият депутат и конституционен съдия Георги Марков. "Кой е ял калкан - ял!", пише политика и добавя:

"Военизира ли се Черно море, ще избягат не само туристите и инвеститорите, а и рибата!

Навремето цар Борис не е допуснал германски войски по време на война, а другарят Тодор Живков не допусна съветски, въпреки че лягахме и ставахме със СССР.

Дано и сега да ни се размине!

Видите ли CNN в Украйна, войната значи започва. Така беше с Майдана 2014-та. Тогава украинците загубиха Крим, дано сега запазят Киев, но ние да си гледаме Варна и Бургас!"

Коментари

Новини Варна